
Albergínies al forn
Ingredients per a 4 persones
4 albergínies • 300 g carn picada (meitat de vedella i meitat de porc) • 2 grans d’all • 1 fulla de llorer seca • 50 g mantega • 100 g farina • 1/2 l llet sencera • 1 pessic de nou moscada • 1/2 kg de tomàquets pelats • 16 cullerades d’oli d’oliva • 1 culleradeta de sal • 1 cullerada de sucre • 50 g formatge vell de Maó
Elaboració
- Talleu les albergínies al llarg en làmines de gruix mitjà, col·loqueu-les en un escorredor, saleu-les i deixeu-les reposar. Ratlleu el formatge.
- Per a la beixamel, escalfeu la llet a foc lent, desfeu la mantega en una olla baixa a foc mitjà, incorporeu-hi 40 g de farina i, sense deixar de mesclar amb una batedora manual, afegiu-hi la llet. Saleu-ho, poseu-hi la nou moscada i abaixeu el foc. Coeu durant 10 minuts. Reserveu-ho.
- Feu una salsa de tomàquet coent els tomàquets picats en una cassola amb 4 cullerades d’oli, la sal i el sucre durant 30 minuts a foc lent.
- Peleu i piqueu l’all sense el seu germen central, mescleu-lo amb les carns i salteu-ho tot durant 15 minuts en una paella amb 4 cullerades d’oli i el llorer picat. Afegiu-hi 3 o 4 cullerades de beixamel i reserveu-ho.
- Poseu la resta de l’oli en una paella i quan estigui ben calent fregiu les albergínies. A mesura que es vagin fent, deixeu-les sobre un paper absorbent.
- Poseu carn en un extrem de cada tall d’albergínia i enrotlleu-les sobre elles mateixes. Repetiu aquesta operació fins acabar amb totes.
- Unteu el fons d’una safata amb un poc de beixamel i de salsa de tomàquet sense mesclar-les. Col·loqueu el rotllos d’albergínia per capes –segons la mida del recipient– i repartiu les salses entre elles.
- Enceneu el gratinador del forn, cobriu amb el formatge i daureu la superfície.
A més de la forma en què es presenta aquesta recepta, l’albergínia es pot farcir d’altres maneres: per exemple, es pot emprar la mateixa carn i afegir-hi el típic sofregit, o bé es pot omplir de peix.
D’altra banda, hi ha qui s’estima més tallar les albergínies per la meitat, donar-les un bull i buidar-les, per llavors omplir-les amb la seva polpa picada i la mescla de carn. Aquesta sería la manera més tradicional de fer albergínies al forn de Menorca.
Recepta d’albergínies al forn original del llibre Menorca. Gastronomia i cuina. Triangle Postals. Foto: Oriol Aleu
Veure totes les receptes de cuina menorquina.
Altres receptes de cuina menorquina que et poden interessar
-
La cuina tradicional de Menorca es caracteritza per ser una cuina d’arrels pageses, basada en la dieta mediterrània. Tot i així ha integrat amb èxit l’herència de les diferents cultures que hi han deixat la seva emprempta al llarg de la història. S’abasteix dels productes del camp i dels que li ofereix el mar, ja siguin productes de l’horta, la recol·lecció (tàperes, espàrrecs o cargols) la caça (perdius, tords o becada) o la pesca de peix i marisc (rajada, llagosta o peix de roca).
-
A Menorca trobem dos tipus de llagosta, les de roca i les de fons. En ambdós casos les femelles són les preferides pels entesos i la millor temporada és l’estiu...
-
Tot i que el nom de la recepta menciona l’arròs, l’ingredient principal del plat és el blat trencat en el morter de pedra. Una herència àrab, pròpia de Menorca i que tradicionalment es feia els dies de matança.
-
La rajada és un peix molt apreciat a l’illa. Normalment es consumeixen les ales però el fetge també és deliciós. Demaneu-li al peixater que la talli, ja que té una espina central molt dura...
-
Aquesta recepta s’elaborava amb crancs peluts, una espècie avui en dia protegida. Altres la preparen amb cranca (cabra), d’aquí el nom del plat...
-
La sípia amb pèsols o sipia en fesols és un plat molt conegut que podem trobar com a tapa a molts bars de l’illa. Penseu a posar-hi el fetge de la sípia (la bossa de color marró que hi ha a l’interior); tot i que molts no l’empren, és el que dóna el punt en aquest guisat.
-
Tardor i hivern és temporada de caça i bon moment per cuinar aquest plat. Una opció és preparar totes les verdures del manat d’herbes pelades i en rodanxes; així el plat serà més complet.
-
Menorca és coneguda per l’abundància de figueres i les seves variants (figaflor, coll de dama, bordissot, paratjal...). Són les d’estiu les que més s'utilitzen en plats com l’oliaigua i certes postres.
-
A Menorca hi ha una raça autòctona d'ovella menorquina que s’ha mantingut pura a causa de la insularitat, per la seva adaptabilitat al medi i, principalment, per la seva alta prolificitat.
-
Recomanem congelar el pop. Aixi, despres de descongelar-lo la carn s’estova sense necesitat de golpejar-lo amb una maça. Hi ha qui aconsella bullir-lo primer amb unes fulles de llorer i deixar-ho refredar en la mateixa aigua.
-
Aquest és un plat típic d’estiu ja que els seus ingredients són tots típics d’aquesta estació. Es pot menjar calent o a temperatura ambient i s’acostuma a servir amb trossos de figues o de meló.
-
El moniato, o monyaco, és un producte molt consumit a l’illa, i es prepara tant en salat com en múltiples plats dolços, com ara bunyols i púdings. També és habitual preparar aquesta recepta al caliu.
-
És convenient tallar el pollastre en vuit trossos. Si ho preferiu, podeu comprar les ametlles senceres i picar-les en un morter o en un molinet elèctric, juntament amb pa, ben torrat, i els alls.
-
Una passa important és escórrer completament la carabassa cuita abans de barrejar-la amb la resta d’ingredients. És millor emprar un motlle de vora baixa.
-
Com a guarnició, se sol oferir unes patates fregides en abundant oli, o una barreja d’oli i sèu en proporcions iguals, amb grans d’all sense pelar i fulles de llorer. També s’acompanya d’una amanida de tomàquets frescos.
-
El més senzill és comprar la llengua pelada, que haurem de bullir sencera i fer-ne un brou amb les herbes i un bon pessic de sal. Reserva el caldo i la llengua per separat.
-
“De re cibaria” indica que la farina ha d’estar lleugerament torrada. Per aconseguir-ho, poseu-la a coure en una paella en sec a mig foc, remenant-la constantment fins que agafi un lleuger to marronós.
Deixa un comentari