Menorca és la prolongació de les serrelades Bètiques i es va separar de Mallorca i de la península Ibérica en èpoques, geologicament parlant, molt recents. La seva variada geologia respòn a processos que han durat milions d’anys. Aquests processos van generar els recursos geològics, alguns d’ells no renovables, que han modelat el substrat del paisatge de l’illa.

La geodiversitat de Menorca
Les Illes Balears formen l’extrem més oriental de les serralades Bètiques, és a dir, la seva prolongació cap a dins de la mar, i constitueixen el promontori Balear. Possiblement Menorca, per mor d’ocupar la posició més marginal, mostra uns trets que la fan diferent de la resta d’illes i de les mateixes Bètiques.
Menorca està constituïda per dues regions geològiques ben diferents (tramuntana i migjorn), separades per una línia que des del port de Maó es dirigeix cap a cala Morell seguint més o manco la carretera Maó-Ciutadella. La regió de tramuntana es caracteritza per presentar els materials més antics de l’illa. En aquesta zona, les roques estan fracturades i plegades, i formen un extraordinari entramat de terrenys heterogenis constituïts principalment per conglomerats, gresos, argiles i calcàries del Paleozoic, i dolomies, calcàries i margues del Mesozoic. Els colors de les roques i el relleu que originen permeten identificar-hi tres tipus de paisatges perfectament individualitzats: la Menorca fosca, la Menorca vermella i la Menorca grisa.

De l’altre costat, a la regió de migjorn s’hi localitza la que probablement és la roca més representativa de Menorca, el marès del Miocè, encara que també s’hi identifiquen altres roques calcàries, conglomerats i gresos. Aquestes roques formen una plataforma quasi horitzontal i lleugerament inclinada cap a la mar, tallada per nombrosos barrancs, que han dissolt el rocam i desenvolupat una xarxa fluvial per anar a desembocar a les cales. En conjunt, les roques d’aquesta regió formen el quart paisatge que podem identificar amb claredat a l’illa: la Menorca blanca.

La conservació del patrimoni geològic
En el nostre entorn existeix un meravellós patrimoni geològic en què està escrita la història de la Terra. La seva preservació és una responsabilitat de tota la societat.
El patrimoni geològic està format per elements geològics que presenten una especial singularitat. Forma part del patrimoni natural i inclou formes, elements i/o estructures originades per qualsevol procés geològic. El patrimoni geològic té valor per si mateix, és un bé comú, una part de la riquesa natural del nostre planeta, i la seva conservació és una responsabilitat, ja que la seva destrucció deixa a les generacions futures sense la possibilitat del seu coneixement i gaudi. A més, la destrucció d’aquest patrimoni és gairebé sempre irreversible, de manera que la prevenció i la correcta gestió són fonamentals per evitar-ne la pèrdua.
L’educació i la divulgació són unes eines essencials per garantir-ne la preservació. És evident que s’estima allò que es coneix, i es cuida i valora allò que s’estima. Per això resulta imprescindible que la societat prengui consciència del seu medi geològic i adquireixi valors i actituds que promoguin un comportament dirigit cap al seu respecte. Amb el pas del temps, la ciutadania ha anat canviant la seva percepció de l’entorn i ara considera una necessitat i un deure protegir el medi ambient; els elements geològics de valor no han de ser-ne una excepció.

L’inventari de localitats d’interès geològic de la reserva de biosfera de Menorca
El patrimoni geològic està format per un conjunt de llocs amb elements geològics de rellevància i valor especial, denominats localitats d’interès geològic (LIG). Els LIG s’ordenen en inventaris o catàlegs, els quals són imprescindibles per gestionar i protegir adequadament el patrimoni geològic.
La importància o singularitat dels LIG s’atorga, especialment, pel seu interès científic i/o didàctic, encara que també es té en compte el seu interès cultural, recreatiu o paisatgístic, entre d’altres. En qualsevol cas, els inventaris han d’incloure a la vegada els elements que són més representatius i singulars (que poden, o no, coincidir) de la geologia d’un territori. L’objectiu final d’aquests inventaris és identificar els elements amb més valor per assegurar-ne la preservació, així com aprofitar-ne el potencial i utilitzar-lo per al gaudi de la població, incloent-hi la possibilitat del seu ús per promoure el desenvolupament socioeconòmic d’un territori.
Més informació sobre l’inventari de Localitats d’interès geològic a la reserva de biosfera de Menorca.
Consells per conservar els valors geològics de Menorca
Menorca presenta uns valors geològics extraordinaris. Tanmateix, darrerament s’han generalitzat una sèrie de costums que en posen en perill la preservació i que per tant cal evitar, ja que podríem perdre aquests valors per sempre. Per açò, és molt important que tenguis en compte els següents consells i recomanacions.

Els banys d’argila no suposen cap benefici i representen un greu problema
A platges com Cavalleria, el Pilar, Algaiarens o Binigaus és molt freqüent veure persones que es posen argila a sobre pensant que aquest “bany d’argila” tindrà uns beneficis per a la seva pell. Aquestes activitats suposen un greu problema, perquè impliquen la desaparició d’unes roques molt antigues, erosionen els penya-segats i provoquen la caiguda de roques.

Porta el teu fòssil al Centre de Geologia de Menorca!
Si trobes un fòssil al camp, deixa’l allà on era. Els fòssils són elements excepcionals i indispensables per conèixer la història del nostre planeta, i en conseqüència de la nostra illa. Si te’ls endús, la informació que contenen es perd. Et proposam que si tens un fòssil a casa el donis al Centre de Geologia i així permetràs que tothom que ho desitgi el pugui apreciar.

Evitem els munts de pedres
A molts indrets de Menorca hi ha una moda que consisteix a fer petits munts de pedres. Treure les pedres del seu lloc provoca que el terra quedi desprotegit i que l’aigua de pluja i el vent fort el puguin erosionar amb molta més facilitat, i a poc a poc fer-lo desaparèixer.

Deixem l’arena i els macs al seu lloc
De cada vegada més persones col·leccionen arena i macs o els utilitzen per decorar casa seva. L’arena i els macs de les platges constitueixen uns elements de gran valor i de molt lenta regeneració natural. És a dir, es creen molt a poc a poc, i si ens els emportam més ràpidament del que es produeixen, les nostres cales en patiran importants conseqüències.
La geologia dels colors
Video on s’expliquen de manera didàctica i entenedora les singulars característiques geològiques de Menorca.
Centre de Geologia de Menorca
A la població de Ferreries hi trobaràs el Centre de Geologia de Menorca el qual va nèixer amb l’objectiu d’impulsar i promoure la geologia de Menorca en forma d’exposició permanent. El centre pretén donar a conèixer i posar en valor un conjunt d’elements fins ara desconeguts per gran part de la societat, fomentant l’educació ambiental de la població menorquina i, a la vegada, formant part d’una oferta turística complementària de qualitat en el context de la reserva de biosfera de Menorca. Més informació, horari i situació.

Els continguts d’aquest article formen part del quadern Localitats d’interès geològic a la reserva de biosfera de Menorca. Quaderns de la Reserva de Bisofera de Menorca. Núm. 17. Editat per l’Agència Menorca Reserva de Biosfera (Consell Insular de Menorca).

L’AUTOR
Agustí Rodríguez Florit és llicenciat en geologia. El seu camp de treball es centra en l’estudi, el diagnòstic i la gestió de l’aigua, una labor que compagina des de l’any 2012 amb una intensa activitat centrada en la divulgació i promoció del patrimoni geològic de Menorca, per tal de contribuir al seu coneixement i conservació.