
Observar ocells a la bassa de Morella
i al cap de Favàritx
Aquesta ruta ornitològica es troba dins el Parc Natural de s’albufera des Grau. En en una petita passejada podem veure aus marines, aquàtiques i petits ocells de matollar. Una excursió per un dels paisatges més característics i ben conservats de Menorca.
La ruta ornitològica
Comença poc abans del cap de Favàritx, a les barreres del lloc de Son Camamil·la i tot el recorregut està ben indicat ja que forma part de l’etapa Es Grau – Cap de Favàritx del Camí de Cavalls. Transcorre per un camí ample i pedregós dominat per la garriga on serà fàcil veure ocells com el tallarol capnegre (busqueret capnegre) o el passerell. Després de passar a mà esquerra el desviament cap a cala Presili, el camí principal continua i ens porta a la part més alta de l’arenal de Morella Nou o cala Tortuga, com se la coneix popularment. És des d’aquest punt on tindrem les millors vistes de la bassa de Morella, un bon lloc per observar aus aquàtiques com ara fotges i diverses espècies d’ànecs. Tornant pel mateix camí fins el punt de sortida és molt recomanable fer una visita al far de Favàritx i el seu entorn. Mar endins, a la primavera i l’estiu, podrem veure baldriga cendrosa i baldriga mediterrània (baldritja grossa i baldritja petita). Al Clos des Síndic, la petita bassa temporal que trobem abans del far, és habitual observa-hi corriol petit (passa-rius petit) i l’elegant merla blava (mèrlera blava), dalt les roques que l’envolten.
Distància: 1,6 km • Dificultat: Mitjana • Temps estimat a peu: 90 min (anar i tornar).
Seguiu l’itinerari, evitant caminar per sobre el sistema dunar.

Paisatge i entorn
El camí travessa una àrea de gran valor ecològic, rica en endemismes vegetals i geològicament dominada per la pissarra. Es troba a cavall entre la garriga d’aladern i la vegetació estrictament costanera dominada pels socarrells, on hi trobarem una amplia varietat de petits ocells amants d’aquests hàbitats com per exemple la tallareta cuallarga (busqueret roig) o el còlit gris (culblanc) durant els passos migratoris.
La línia de la costa està tallada per dues platges: la platja de Capifort (Cala Presili) i l’arenal de Morella Nou (Cala Tortuga), ambdues amb sistemes dunars a la seva part posterior, on creixen un bon nombre de plantes lligades a aquest ambients com el lliri de mar o el panical. Darrera les dunes de cala Tortuga hi trobem la bassa de Morella.
Aquesta llacuna prelitoral de 2’5 ha., és poc profunda i, tot i mantenir-se gairebé sempre inundada, arriba a eixugar-se totalment els anys més secs. La vegetació submergida està dominada per algues, mentre que al voltant de la llacuna creix un bosc de tamarells molt ben conservat que utilitzen com a refugi i lloc de cria un bon nombre d’aus.

Espècies d’aus més comuns segons l’època de l’any
Hivern
baldriga mediterranea, mascarell, corb marí gros, martinet blanc, bernat pescaire, ànec griset, ànec cullerot, xarxet comú, morell de cap roig, arpella vulgar, gamba verda, xivitona, xatrac becllarg, blauet, cuereta blanca, pardal de bardissa, pit-roig, cotxa fumada, griva cerdana, tord ala-roig, tord comú, mosquiter comú.
Estiu
baldriga cendrosa, baldriga mediterranea, corriol petit, gavina corsa, enganyapastors, trobat, rossinyol, capsigrany.
Tot l’any
cabusset, corb marí emplomallat, ànec collverd, aufrany, àguila calçada, xoriguer comú, falcó peregrí, perdiu roja, polla d’aigua, rascló, fotja, corriol camanegre, gavià argentat, puput, merla blava, merla, rossinyol bord, tallareta cuallarga, tallarol capnegre, corb, verdum, cadernera, passerell comú, cruixidell.
Passos migratoris de primavera i tardor
esparver cendrós, arpella pàl·lida, cames llargues, corriol gros, remena-rocs, territ tres-dits, territ variant, territ menut, falciot negre, abellerol, oreneta vulgar, oreneta cuablanca, còlit gris, mosquiter de passa.
La major part de les aus hivernants i estivals també es poden veure durant els passos migratoris de primavera i/o tardor.

Com arribar
El cap de Favàritx es troba a 17 km de la població de Maó. Per arribar-hi hem d’agafar la carretera Fornells la qual surt des de la colàrsega del port de Maó. Després de 8,5 km trobarem a mà dreta la carretera que ens porta al cap de Favàritx. Tant des d’Es Mercadal com des de Fornells dista aproximadament 26 km. Trobarem la carretra que va a Maó entre aquestes dues poblacions. L’haurem de seguir 12,5 km fins a trobar la carretera de Favàritx a mà esquerra. Tot i que la gent deixa els vehicles a la carretera, vora el far, no hi ha cap pàrquing condicionat per fer-ho.
Mapa
Vegeu totes les propostes per anar a observar ocells a Menorca
L’AUTOR
Javi Méndez és un apassionat de les aus i la natura menorquina. Des de molt petit s’ha dedicat a conèixer, estudiar i divulgar la fauna i flora de l’illa. Actualment duu a terme diversos projectes d’estudi i conservació de la fauna de Menorca a la vegada que, a través de la seva empresa de birdwatching i naturalesa Menorca Walking Birds, comparteix el seus coneixements amb visitants i residents.
Els millors llocs per observar ocells a Menorca
-
L’observació d’aus, activitat de lleure més coneguda com a birdwatching, ens ofereix la possibilitat d’estar en contacte amb la natura en espais ben conservats i gaudir de la fauna en el seu entorn convertint-se en una experiència molt enriquidora. A Menorca, trobem una bona varietat d’hàbitats en un espai força reduït fet que permet l’observació d’un bon nombre d’espècies diferents sense llargs desplaçaments.
-
L’albufera des Grau és la principal zona d’hivernada d’un alt nombre d’aus aquàtiques. Bona part de l’albufera es pot visitar mitjançant tres itineraris marcats que disposen de diferents observatoris als millors llocs on observar ocells.
-
Després de l'albufera des Grau, les basses de Lluriac és la zona d’hivernada més important de Menorca per un gran nombre d’aus aquàtiques.
-
Les salines d’Addaia són la millor zona de Menorca per a l’observació d’espècies lligades a ambients salins. Els limícoles són les aus més característiques...
-
El Prat de Son Bou és la zona humida més important de la costa sud de Menorca i la millor per a observar ocells d’àmbit palustre gràcies el seu extens canyissar.
Deixa un comentari