
Maó, la ciutat cosmopolita de Menorca
Maó és la capital i la ciutat més cosmopolita de l’illa de Menorca. Això es respira passejant pels seus carrers, on trobaràs molt present l’herència anglesa, fruit de la seva dominació durant el segle XVIII. Aquest llegat mesclat amb un profund sabor mediterrani li dóna a la ciutat un caràcter únic.
El seu nucli antic es troba dalt d’un penya-segat amb espectaculars vistes al seu magnífic port, el segon port natural més gran d’Europa. El port de Maó, situat als peus de la ciutat es pot observar des d’un gran nombre miradors.
Qué veure a Maó
El centre històric de Maó ofereix un munt de racons i edificis singulars per descobrir. Aquí tens una proposta de ruta per la ciutat tot passant pels llocs més emblemàtics i els racons més agradables de Maó. Punts on aturar a badar, terrasses per prendre alguna cosa, i restaurants per dinar o sopar. Al final de l’article hi trobaràs un mapa amb totes les localitzacions suggerides que et pot anar bé.
Plaça del Príncep i plaça d’Espanya
Les places del Príncep i d’Espanya formen un punt neuràlgic de la ciutat on hi conflueixen alguns dels principals carrers del centre i la costa de Ses Voltes, que connecta el centre amb el port. És un lloc socialment molt actiu amb una bona oferta de bars i restaurants amb terrasa.
Claustre del Carme. Convent del segle XVIII desamortitzat el 1835. Va albergar la presó, els tribunals de justícia i el mercat. Actualment, manté el mercat a la planta baixa i diferents instal·lacions culturals al pis superior. El mercat, instal·lat dins les porxades del mateix claustre, és un bon lloc per comprar qualsevol producte local de Menorca, com per exemple vins de la denominació geogràfica Vi de la terra illa de Menorca, productes de rebosteria menorquina, formatge denominació d’origen Mahon-Menorca o la tant coneguda sobrassada de Menorca. El bar Es Claustre, ubicat també al claustre del monestir, organitza concerts a l’aire lliure durant tot l’any. Hi ha un aparcament de pagament a sota l’edifici.
Mirador del Carme. Mirador sobre el port de Maó, just damunt la costa de Ses Voltes. En el mateix mirador i trobaràs les terrasses del bar del mercat del Clautre i del bar restaurant Es Mirador.
Esglèsia del Carme. Construïda pels carmelites durant el segle XVIII, d’estil neoclàssic i la més espaiosa de les esglésies de Maó. Davant l’esglesia hi trobaràs el Monument al fabioler escultura de l’artista Núria Roman, que evoca una de les figures més representatives de les festes locals, i l’escultura Tre cavalli que l’escultor suís Nag Arnoldi va regalar a la ciutat l’any 2015.

Mercat del peix. Edifici de 1927, obra de l’arquitecte Francesc Femenías, que també va redissenyar la plaça. Dins al mateix edifici, a part del mercat del peix propiament dit, hi trobaràs nombrosos bars de tapes ideals per fer el vermut o, inclús, dinar. Al punt més alt de la plaça se situa la Casa Mir, exemple de modernisme maonès, que, amb la seva alçada i les seves vidrieres de colors, dona a la plaça un carácter inconfusible.
Costa de Ses Voltes. Avinguda que uneix la ciutat amb el port. Va ser construïda durant els anys cinquanta del segle XX, segons disseny de l’arquitecte Josep Claret. Les escales que la formen estàn envoltades pels jardins del parc Rochina, on el monument anomenat Creu de sant Pere recorda l’existència d’una antiga ermita del gremi de pescadors. A l’esplanada final del parc s’hi organitza un mercat ambulant la major part de l’any (consulta en aquest enllaç dies i horaris actualitzats). Les escultures de fèrro que trobaràs en aquest punt són de l’escultor Gaspar Servera.
Plaça de la Conquesta
És una plaça tranquil·la ideal per seure a descansar o pendre alguna cosa a les terrasses dels bars de la plaça, obertes especialment els mesos d’estiu. Hi trobaràs el monumnet a Alfons III i la Biblioteca pública de Maó.
Biblioteca pública. Can Mercadal. La biblioteca pública de Maó esta ubicada a Can Mercadal, un edifici neoclàssic bastit l’any 1761 sobre construccions medievals. L’any 1953 va ser destinat a Casa de Cultura i actualment, a part de la Biblioteca Pública de Maó, també hi conté l’Arxiu Provincial.
Monument a Alfons III. Obra de l’escultor català Frederic Marés, erigida l’any 1950 en memòria del rei Alfons III, que va conquerir l’illa de Menorca als musulmans l’any 1287.

Mirador Pont des Castell. Ja existia a l’interior del primitiu castell de Maó i això el fa el mirador més antic de la ciutat. El trobaràs entre els carrers que envolten la plaça de la Conquesta. Enfrontat al mirador del Carme, hi podràs contemplar el port, els jardins del parc Rochina i el pla de Baixamar.
Plaça Constitució
És el punt més cèntric de la ciutat, on se celebren la majoria d’actes públics, com són el jaleo de les festes patronals de Maó i nombroses fires al llarg de l’any. Hi trobaràs edificis emblematics com l’ajuntament, el Principal de Guàrdia i l’esglèsia de Santa Maria. Hi ha diferents bars amb terrasses i una gelateria per seure i pendre alguna cosa.
Ajuntament de Maó. Edifici construït el segle XVII i reformat l’any 1789 en estil barroc afrancesat, segons projecte de l’enginyer Francisco Fernández de Angulo. Destaca el rellotge, importat d’Anglaterra l’any 1731, i, a l’interior, el Saló Noble i la Galeria de Menorquins Il·lustres. A la seva façana lateral anant cap al carrer d’Isabel II hi trobaràs l’oficina d’informació turística central (consulta horaris i temporada d’oberaura de les oficines d’informació turística de Menorca). Més informació sobre l’ajuntament de Maó.
Principal de Guàrdia. Edifici del segle XVIII destinat al cos de guardia de l’època. Va ser remodelat l’any 1786, pel mateix arquitecte i en el mateix estil que l’Ajuntament. Té la façana de color vermell i està ornamentat amb trofeus i elements militars. Actualment, acull l’àrea municipal de Promoció Econòmica. Més informació.
Església de Santa Maria. Construïda al segle XVIII sobre l’emplaçament d’una església gòtica del segle XIII. L’interior és d’inspiració neogòtica. Des del 1810 compta amb un orgue monumental, amb 4 teclats i 3.210 tubs sonors, realitzat pels mestres Francisco Otter i Joan Kiburz. A l’estiu, s’hi ofereixen miniconcerts. Trobaràs els horaris a la porta d’entrada del temple.

Plaça Bastió i portal de Sant Roc. Pujant pel carrer de l’esglesi arribaràs a la plaça Bastió. És un altre punt de trobada de molts maonesos, amb nombrosos bars i restaurants amb terrassa i un parc infantil just davant. El portal de Sant Roc era la porta d’entrada a la ciutat murallada del segle XIV, únic vestigi visible de les antigues muralles medievals de la ciutat. Aquí hi trobaràs més información sobre les muralles. Més informació sobre es antigues muralles de Maó.
Carrer d’Isabel II
Just passat el pont de Sant Roc a mà equerra, pel carrer del Rector Mort, arribaràs al carrer Isabel II. Aquest és el carrer que concentra el major nombre de cases senyorials construïdes a Maó durant el segle XVIII. Al carrer Isabel II també hi trobaràs el que va ser l’antiga Casa del Rei, convertida pels anglesos en Palau dels Governadors. Actualment és la seu del Govern Militar de Menorca. A pocs metres hi trobaràs el pont des General. Un carreró que comunica amb el port mitjançant les costes des General i des Muret. El carrer s’acaba al conjunt de l’esglesia de Sant Francesc, el Museu de Menorca i un mirador al port.

Museu de Menorca
La seu del Museu de Menorca està instal·lada a l’antic convent de Sant Francesc, desamortitzat l’any 1835. L’exposició permanent del museu compta amb importants fons arqueològics i artístics. A més, realitza exposicions temporals. Més informació.
Mirador de Sant Francesc. Des d’aquest mirador divisaràs la colàrsega del port de Maó, el port industrial i el port d’hivernada. Cap a l’interior, a mà esquerra, podràs veure la muntanya del Toro, la més alta de l’illa.
S’Esplanada
Seguint el carrer dels Frares i després el carrer del Negres arribes a S’Esplanada. És la plaça més gran de la ciutat de Maó on hi trobaràs l’estació d’autobusos. Aquesta plaça és un gran espai públic el qual ha modificat la seva fesomia en nombroses ocasions. Acull un mercat setmanal (consulta en aquest enllaç dies i horaris actualitzats). Durant la temporada turística hi trobaràs unes casetes d’informació turística.
Carrer de Ses Moreres
La part final del carrer de Ses Moreres és un passeig tancat al transit que connecta la plaça de S’Esplanada amb el carrer de Hannover (carrer peatonal més conegut pel nom de Costa de sa plaça) i el núcli antic de la ciutat. Al carrer de Ses Moreres, davant de la seva casa natal, hi pots observar un monument de l’escultor Frederic Marés dedicat al Doctor Mateu Orfila: un homenatge al químic i metge menorquí que va ser un dels més grans científics europeus del segle XIX. L’actual hospital de Menorca duu el seu nom.

Teatre Principal de Maó
A tocar el carrer de Ses Moreres hi ha el Teatre Principal de Maó. És un edifici dissenyat per l’arquitecte Giovanni Palagi, segons el model dels teatres italians del XVIII. Construït l’any 1829, és el teatre d’òpera més antic de l’estat español. Va ser objecte d’una profunda rehabilitació entre 1997 i 2001. Des d’aleshores, desenvolupa una programació estable durant tot l’any. A l’entrada del teatre hi podràs veure una estatua de Talia, la musa que representa la comèdia, una obra de l’any 2001 de l’escultor Matías Quetglas. Més información, visites guiades i programació del teatre.
Parc Es Fraginal
Si des del Teatre Principal de Maó baixes la costa de Deià, a mà dreta i trobaràs una de les dues entrades al parc Es Fraginal. Ubicat dins d’un antic barranc i antic hortal és l’autèntic pulmó verd de la ciutat. Està totalment aïllat i resguardat del trànsit i disposa d’un aparcament de pagament que s’hi accedeix des del carrer Ramón i Cajal.
Plaça Colón
Davant de l’entrada as Fraginal pots agafar el carrer de l’Àngel i entrar dins la zona peatonal per dirigir-te a la plaça Colón. És una plaça petita, on també hi trobaràs establiments de restauració amb terrases, situada al carrer de Hannover. Aquest és un dels carrers comercials més concurreguts de Maó i uneix el carrer de Ses Morers amb la plaça de la Constitució.
Plaça Reial
Des de la plaça Constitució pots agafar el carrer Nou. És un ample carrer peatonal que et portarà a la plaça Reial, amb la terrassa de l’American Bar, un classic de la ciutat.

Ca n’Oliver
A pocs metres de la plaça Reial pots visitar Ca n’Oliver. És una casa senyorial d’estil neoclàssic edificada a l’any 1805. Destaca per les pintures dels seus sostres, realitzades per artistes italians de l’època. Convertida actualment en centre d’art, acull els fons artístics de pintura, cartografia i documentació menorquina de la Col·lecció Hernández Sanz – Hernández Mora. Un bon complement al Museu de Menorca. Més informació.
Plaça de la Miranda
Pots acabar la passejada a la plaça de la Miranda, amb un dels millors miradors del port de Maó. Rep aquest nom en homenatge a Augusto Miranda, l’almirall que va proposar la construcció de la Base Naval, que pots veure just a l’altra banda del port. A aquest personatge històric de la ciutat està dedicat el monument que presideix la plaça, realitzat l’any 1927 per l’escultor Waldermar Fenn.
Video promocional de la ciutat de Maó i el seu municipi
Port de Maó
El port de Maó, compartit amb el municipi veí d’Es Castell, és el segon més gran d’Europa i un dels ports naturals més grans de la Mediterrània. És un port amb un patrimoni històric excepcional, un paisatge singular i una vitalitat que el converteixen en un punt essencial en la vida de la ciutat.
El carácter cosmopolita de la ciutat de Maó és fruit de la situació estratègica del seu port a la Mediterrània occidental: a mig camí entre el sud d’Europa i el nord d’Àfrica, i de la ruta que travessa el mar Mediterrani d’orient a occident, sempre ha sigut un punt d’aturada per als vaixells que travessen aquest mar. El port de Maó ofereix un refugi excel·lent als navegants per la seva llargada (gairebé sis quilòmetres des de la bocana fins la colàrsega) i la seva orientació est-oest, que el protegeix dels vents forts de tramuntana. Tot i així, alguns dies de mal temps i fort temporal marítim, les autoritats competents es veuen obligades a tancar el port de Maó durant unes hores o, inclús, dies.

Què veure al port de Maó
Les seves característiques l’han convertit en un port desitjat per moltes civilitzacions: fenicis, grecs, púnics, romans i vàndals hi han deixat la seva empremta. Al llarg de la història va estar sota la dominació de Bizanci i dels musulmans, i també hi passà el corsari Barba-roja, arrassant la ciutat.
El port de Maó també ha estat disputat per grans potencies europees les quals hi volien instal·lar la base de les seves flotes de guerra. Aquest va ser el motiu principal de destacats esdeveniments bèlics i de la dominació dels anglesos durant tres períodes del segle XVIII i principis del XIX, amb uns anys de parèntesi de dominació francesa. Això explica la presència de nombroses fortificacions a banda i banda del port, com per exemple el castell de Sant Felip o la fortificació de la Mola de Maó.

Fortalesa de La Mola
A la península del nord de la bocana del port s’ubica la fortalesa de La Mola de Maó, també coneguda com fortalesa d’Isabel II, en honor a la reina que la va fer construir a mitjan segle XIX com a resposta a la contínua pressió dels britànics per recuperar Menorca. La visita val tant la pena per la fortalesa en sí com per les privilegiades vistes al port de Maó que ofereix al visitant. Més información i visites.

Castell de Sant Felip
A la banda sud, i ja dins el municipi des Castell, es troben les runes d’una antiga fortificació del segle XVI alçada com a defensa davant els continuats atacs dels turcs. Al segle XVIII va ser escenari d’enfrontaments bèlics entre francesos i britànics. L’any 1782, un cop Espanya va recuperar la sobirania de l’illa, el rey Carles III va ordenar la seva demolició. Més información i visites.

L’illa del Rei i el Llatzaret
Una de les peculiaritats del port de Maó és la presencia d’illots dins el mateix port. El més conegut i visible és l’illa del Rei, on l’any 1287 va desembarcar el rei Alfons III, quan va arribar a Menorca per conquerir l’illa als musulmans. Durant el segle XVIII els anglesos hi construïren un hospital militar. Actualment s’està restaurant i es pot visitar. Més informació.
La més gran de les illes del port de Maó és el Llatzeret. El que fou la península de Sant Felip, es convertí en illot durant el segle XIX i principis del XX amb l’objectiu que hi passassin la quarantena els vaixells portadors de persones o mercaderies. Més informació.
Un altre illot del port de Maó és l’illa Plana, també anomenada illa de la Quarentena, que s’utilitzà originàriament com a llatzeret i després va tenir funcions militars. Finalment cal destacar l’illa Pinto, un illot de forma octogonal unit a la rivera nord per un pont. Va ser converit en arsenal durant la dominació britànica i actualment forma part de la base naval de l’Armada Espanyola.
Què fer al port de Maó
El territori del port és compartit per dos municipis: Maó i Es Castell. Totes dues localitats es troben a la vorera sud del port.
A Maó, un passeig recorre pràcticament tota la zona portuària als peus de la ciutat, on hi pots trobar una àmplia oferta de bars, restaurants i comerços. Els locals nocturns d’ambien més jove es concentren a la zona del moll de ponent. La costa de Ses Voltes, amb les seves escales imponents, connecta el port amb el nucli antic de la ciutat, la qual disposa de nombrosos punts panoràmics per admirar el port de Maó amb tota la seva magnitud. Al mapa tens 4 propostes per descobrir els diferents miradors del centre i del passeig Marítim amb els accessos per als vianants que connecten el port amb la ciutat (no sempre fàcils de trobar). A part de la popular costa de Ses Voltes, al llarg del port hi ha diferents accesos per pujar a Maó: les costes de Ses Piques, de Ponent, d’en Reynés i de Corea. Es Castell, en canvi, localitza la seva principal activitat d’oci a Calesfonts, una petita cala urbana molt agradable dins el mateix port.

Una molt bona manera de visitar el port de Maó és amb les barques turístiques que el recorren de punta a punta: Yellow Catamarans i Don Joan. Els trobaràs, al moll de Llevant, just als peus de la costa de Ses Voltes.
Actualment, mentre que la banda nord del port concentra la major part del trànsit de passatgers i mercaderies, al moll de Ponent, la zona portuària més antiga, hi atraquen els creuers turístics. El trànsit de creuers és el que més ha crescut els darrers anys i la presència d’aquestes ciutats flotants desvirtua notablement la fisonomía de la ciutat i el seu port.
El paisatge del port i el seu patrimoni històric excepcional, juntament a la vitalitat que li donen el trànsit de passatgers i mercaderies, les embarcacions pesqueres i l’activitat de la nàutica recreativa i esportiva fan del port de Maó un lloc esencial a la vida de la ciutat.
Més informació del port de Maó
Mapa de Maó
En aquest mapa de Maó i el seu port, que abarca el municipi des Castell, trobaràs tots els punts recomanats en el text enllaçats en una sola ruta (en vermell) perquè et sigui fàcil trobar-los mentre passeges per la ciutat. Inclou 4 propostes (marcades en color verd, groc, morat i taronja) per descobrir els diferents miradors del centre i el passeig Marítim amb els accessos per als vianants que connecten el port amb la ciutat. També trobaràs les oficines d’informació turística, l’estació d’autobusos, zones d’aparcament, parcs infantils i farmàcies.
Informació d’altres pobles de Menorca que et pot interessar.
-
Pobles de Menorca Maó Maó és la capital i la ciutat més cosmopolita de l’illa de Menorca. Això es respira passejant pels seus carrers, on trobaràs molt present l’herència anglesa, fruit de la seva dominació durant el segle XVIII. Aquesta herència mesclada amb un profund sabor mediterrani li dóna a la ciutat un caràcter únic. […]
-
Ciutadella es una ciutat que convida al passeig. Caminant pels seus carrers i racons hi trobaràs cases aristòcrates i palaus, mercats, petits negocis d’artesans i terrasses plenes de vida que et descobriran una ciutat que brilla amb llum pròpia.
-
El municipi d’Alaior és un dels indrets més especials de l’interior de Menorca. Entre els carrers empedrats i enfilats del nucli antic romanen monuments de diverses èpoques, fruit de les diferents dominacions que ha tingut l’illa al llarg de la seva història.
Deixa un comentari