
Far de Favàritx
La seva carismàtica silueta acompanyada del paisatge agreste del cap de Favàritx, fan que sigui un dels fars més visitats de Menorca.
El far
El far de Favàritx és el primer que es va construir amb torre de formigó a les Balears. Està situat a l’extrem nord-est de l’illa, a poc més de 17 km de Maó. La seva torre, de 28 m d’alçada, blanca i amb una banda negra en espiral, li dóna un aspecte molt personal; juntament amb l’entorn agrest i d’aparença lunar del cap de Favàritx, el converteix en un dels fars més visitats de l’illa. A 47 m sobre el nivell del mar, la seva aparença lluminosa respon a grups de 2 i 1 llampades cada 15 segons. La seva llum es pot veure des de 16 milles nàutiques. A l’interior, s’hi allotja una exposició de senyals marítims oberta a escoles i associacions. S’hi poden sol·licitar visites al telèfon 971 36 30 66.

Història
Els naufragis ocorreguts a la primera dècada del segle XX van motivar la construcció dels fars de punta Nati i del cap de Favàritx, i d’aquesta manera es completava la il·luminació de la costa nord. Els naufragis més famosos i decisius per a la construcció d’aquests fars van ser el del vapor Isaac Pereire, el 1906, a prop de cala Mesquida, i el del Général Chanzy, el 1910, a tocar de punta Nati, amb només un supervivent. El primer prestava el servei de correus entre Marsella i Algèria i va naufragar al mateix punt on el març de 1898 ho va fer el vapor Ville de Rome, també de la Companyia General Transatlàntica francesa. Les obres del far de Favàritx van començar el juliol de 1917, però la falta de fons i els problemes amb la propietat del terreny on s’havia d’edificar van allargar les obres fins al 1922, any de la seva inauguració. El far no es va electrificar fins l’any 1971 i l’òptica catadiòptrica original es troba a l’exposició de senyals marítims instal·lats a l’interior del far de Portopí (Mallorca).

L’entorn del cap de Favàritx
El cap de Favàritx es troba dins del parc natural de s’Albufera des Grau, creat el 1995. Aquest indret destaca per la coloració negrosa del seu rocam esquerp i l’escassa vegetació existent. Tot i que la majoria de plantes presents a la zona són endèmiques, com per exemple els socarrells, també hi prolifera l’anomenada dent de lleó, una planta invasora que no és pròpia de Menorca. Just abans d’arribar al far, trobem el Cós des Síndic, una bassa temporal d’aigua de pluja i de mar que hi arriba gràcies als temporals. Actualment, el perímetre d’aquesta bassa es troba tancat a la circulació rodada amb l’objectiu d’afavorir la conservació dels seus valors ecològics.
Més informació sobre les basses temporals: Life Basses

Vols veure el far de Favàritx per dins? Mira aquest video
El far de Favàritx a vista de dron
Busques una platja a prop del far de Favàritx?
Aquest es el millor punt de partida per arribar a dos de les millors platges de Menorca: Cala Presili i cala Tortuga. Abans d’arribar al far de Favàritx, a mà dreta, trobaràs el final de l’etapa 2 del camí de Cavalls Es Grau – Cap de Favàritx. Seguint les senyals del Camí de Cavalls en direcció a la platja des Grau arribaràs, en 15 minuts, a cala Presili (desvian-te del camí a mà derecha) i en 15 minuts més, a cala Tortuga. Dues fantàstiques platges verges amb vistes al far.

Com arribar al far de Favàritx
El cap de Favàritx es troba a 17 km de la població de Maó. Per arribar-hi hem d’agafar la carretera de Fornells que surt des de la culàrsega del port de Maó. Després de 8,5 km trobarem, a mà dreta, la carretera que ens porta al far de Favàritx. Tant des Mercadal com de Fornells, en dista aproximadament 26 km. Trobarem la carretera que va a Maó entre aquestes dues poblacions. L’haurem de seguir 12,5 km fins a trobar la carretera de Favàritx a mà esquerra.
Des de l’1 de juliol fins el 30 de setembre, no es pot accedir al far de Favàritx amb cotxe privat. Trobaràs un pàrquing per deixar el teu vehicle a uns 2 km del far. Només es permetrà el seu accés, mitjançant transport públic, amb un sistema d’autobús llançadora que sortirà de l’estació d’autobusos de Maó. Consulta horaris i freqüències.
Si hi anem en bici des de Maó, val la pena agafar el camí de Tordonell. Circulant per aquest camí asfaltat connectarem amb la carretera de Favàritx travessant els plans del mateix nom, ja dins el parc natural de s’Albufera des Grau. El camí de Tordonell el trobarem a mà dreta, 3 km abans d’arribar a la cruïlla on comença la carretera del far.
Per anar-hi a peu podem seguir l’etapa Es Grau – Favàritx del Camí de Cavalls, 8,6 km per la costa est del parc natural de s’Albufera des Grau. A Es Grau hi podem arribar amb autobús des de Maó durant la temporada turística. Consultar horaris i freqüències segons la temporada.
Mapa
Veure el mapa Fars de Menorca a Google Maps
Veure tots els fars de Menorca
Més informació: Fars de Balears.
Els 7 fars de Menorca
-
Els emplaçaments solitaris i extrems de la majoria dels fars, acompanyats de la seva singular silueta, fan que aquests senyals marítims hagin estat sempre objecte d’admiració per molta gent. L’origen principal de la seva existència és la senyalització de la costa amb l’objectiu d’evitar accidents i naufragis i fer la navegació més segura.
-
Aquest far està ubicat a punta Nati, dalt dels acantilats de l’extrem nord-oest de l’illa, a 6 km de Ciutadella. Consta de dos edificis de maçonaria rectangulars i independents i d’una torre de 19 metres d’alçada de planta exagonal.
-
Està situat a la punta del cap de Cavalleria, l’extrem més septentrional de Menorca, a 13,2 km de la població d’Es Mercadal. La seva torre blanca de 15 metres d’alçada està ubicada sobre uns dels penyassegats més alts i impresionants de l’illa.
-
Far imponent ubicat al punt més alt de l’illa de l’Aire, un petit illot deshabitat, d’unes 34 ha, situat a poc més d'una milla nàutica de Punta Prima, l’extrem sud-est de Menorca.
-
El far d’Artrutx, es troba al cap del mateix nom, a l’extrem sud-oest de Menorca, a 7 km de Ciutadella. Juntament amb el far de Capdepera (Mallorca), marquen els extrems de l’estret entre les dues illes.
-
També enomenat far de Ciutadella, es troba a la punta nord de la bocana del port d’aquesta població. Té una torre de 13 metres amb franges verticals negres i blanques.
-
Situat al costat sud de la bocana del port de Maó, dins les instal·lacions militars on es troben les restes del castell da Sant Felip (S XVI). És per això que el seu accés està restringit. El far original es va demolir l’any 1917.
Deixa un comentari