
Observar ocells a la zona humida de Lluriac
Després de l’albufera des Grau, les basses de Lluriac és la zona d’hivernada més important de Menorca per un gran nombre d’aus aquàtiques.
Els ocells de les basses de Lluriac
Ànecs com el xarxet comú o el cullerot, ardeids o limícoles com la fredeluga o la becadell comú troben a les basses de Lluriac el seu lloc ideal durant els mesos més freds. A la primavera, es converteix en un lloc de descans i alimentació per un variat nombre d’espècies migrants com el martinet ros, l’agró roig, el cames-llargues o el batallaire entre molt altres.
Una petita passejada pels seus voltants ens garanteix l’observació d’un bon nombre d’aus aquàtiques i agrícoles. És destacable també la presencia d’aus rapinyaires, principalment d’àguila calçada, o de petites aus sedentàries com el bitxac comú, el rossinyol bord, el trist o el cruixidell.
Aquesta petita zona humida és un dels darrers vestigis de les nombroses zones humides temporals que cobrien antigament les parts baixes del nord de Menorca les quals van ser parcialment dessecades el s.XVIII, durant les dominacions angleses a l’illa. La seva temporalitat fa que trobem sense aigua una bona part de les basses durant l’època seca i que als estius menys plujosos es puguin arribar a eixugar per complert.

L’entorn
El Prat de Lluriac es troba en un terrenys impermeables on es formen els aiguamolls gràcies al desbordament del torrent des Mercadal, abans d’arribar al mar, i per les surgències d’un petit aqüífer. Al seu voltant s’alternen un seguit de petits turons i amplies valls on trobem un mosaic de camps de conreu, pastures i petits boscarrons d’ullastres. La zona embassada està coberta per una vegetació típicament aquàtica, formada principalment per tamarells, joncs i canyís. A llevant hi ha el sistema dunar de cala Tirant, un dels més importants i extensos de l’illa, disposat de forma transversal a la costa.

La ruta ornitològica
Aquesta zona humida no disposa d’aguaits per a la seva observació. Us recomanem que deixeu el vostre vehicle al començament de la pista sense asfaltar d’accés a cala Tirant. Podeu començar visitant la part sud de les basses de Lluriac, per la qual cosa haureu de caminar seguint la carretera asfaltada direcció oest. Durant aproximadament 750 m podreu anar observant les basses a la vostra dreta. Haurem d’extremar les precaucions pel pas continuant de vehicles, principalment a la temporada turística, ja que la carretera és mol estreta.
Tornant al punt de partida, podeu continuar caminant per la carretera en direcció est fins a dalt el primer turó. A l’esquerra trobareu una barrera des d’on gaudireu d’una bona panoràmica de les basses de Lluriac. En aquest punt us recomanem l’ús d’un telescopi per poder observar les aus més còmodament.
Un cop hagueu tornat al punt de partida, podeu caminar per la pista sense asfaltar d’accés a cala Tirant fins l’entrada de la finca de Binidunairet, que trobareu a la vostra esquerra. Durant aquest recorregut gaudireu d’una esplèndida vista de les basses de Lluriac i, a l’hivern, de les basses que es formen als camps del nord de la bassa principal.
Dificultat: baixa • Distància: 4 km • Durada mínima: 90 min
Recomanacions
- Respecteu la natura, evitant molèsties a la fauna i altres visitants.
- Respecteu les propietats privades i el bestiar.
- Extremeu les precaucions a l’època de cria i eviteu molèsties innecessàries.
- Vigileu amb el transit rodat a la zona.
- Protegiu-vos del sol, agafeu aigua i eviteu les hores de màxima insolació, especialment a l’estiu.

Espècies d’aus més característiques de cada època de l’any
Espècies hivernants
oca vulgar, ànec cullerot, xarxet comú, ànec xiulador, morell de cap roig, corb marí gros, martinet blanc, bernat pescaire, aligot comú, arpella vulgar, fredeluga, daurada grossa, becadell comú, becadell sord, gamba verda, xivita, xivitona, blauet, alosa vulgar, grasset de muntanya, titella, cuereta blanca, cuereta torrentera, pardal de bardissa, pit-roig, cotxa fumada, tord comú, reietó, mosquiter comú, estornell vulgar, pinsà comú.
Espècies estivals
tórtora, enganyapastors, abellerol, oreneta vulgar, trobat, rossinyol, boscarla de canyar, capsigrany.
Espècies sedentàries (tot l’any)
ànec griset, ànec collverd, xibec, guatlla, cabusset, esplugabous, aufrany, àguila calçada, milà reial, xoriguer comú, falcó pelegrí, rascló, polla d’aigua, polla blava, fotja vulgar, gavià argentat, colom roquer, tudó, òliba, xot, puput, bitxac comú, merla, rossinyol bord, trist, tallarol capnegre, tallarol de casquet, mallerenga carbonera, corb, pardal comú, verdum, cadernera, passerell comú, cruixidell.
Espècies migradores
xarrasclet, martinet ros, bitó, martinet de nit, agró roig, falco cama-roig, cames-llargues, corriol petit, corriol gros, territ tresdits, territ becllarg, territ menut, batallaire, tètol cuanegre, becut, fumarell carablanc, falciot negre, oreneta cuablanca, cuereta groga, cotxa cua-roja, bitxac rogenc, còlit gris, boscarla dels joncs, bosqueta vulgar, tallarol de garriga, tallareta vulgar, tallarol gros, mosquiter de passa.
La major part de les aus hivernants i estivals també es poden veure durant els passos migratoris de primavera i/o tardor.
Com arribar
La zona humida de Lluriac és a 22 km de Maó i 8 km des Mercadal. Des des Mercadal heu d’agafar la carretera en dirección a Fornells i tombar a mà esquerra, en direcció al cap de Cavalleria, per la rotonda que trobareu al cap de 6 km. A 2 km a mà dreta trobareu la pista sense asfaltar d’accés a cala Tirant, punt de partida de la ruta ornitológica. Des de Maó podeu agafar la carretera de Fornells que surt des de la rotonda de la culàrsega del port. Al cap de 20 km haureu de travessar la carretera Es Mercadal – Fornells mitjançant una rotonda i dirigir-vos fins a Tirant per la carretera del far de Cavalleria.
Hi ha una línia d’autobús que durant els mesos d’estiu connecta Maó amb la urbanització Platges de Fornells, a cala Tirant (Consulteu horaris i freqüències segons l’època de l’any). De la platja a la zona d’observació ornitològica hi ha 2 km caminant.
Mapa de la ruta ornitològica a Lluriac
Veure totes les propostes per anar a observar ocells a Menorca
L’AUTOR
Javi Méndez és un apassionat de les aus i la natura menorquina. Des de molt petit s’ha dedicat a conèixer, estudiar i divulgar la fauna i flora de l’illa. Actualment duu a terme diversos projectes d’estudi i conservació de la fauna de Menorca a la vegada que, a través de la seva empresa de birdwatching i naturalesa Menorca Walking Birds, comparteix el seus coneixements amb visitants i residents.
Els millors llocs per observar ocells a Menorca
-
L’observació d’aus, activitat de lleure més coneguda com a birdwatching, ens ofereix la possibilitat d’estar en contacte amb la natura en espais ben conservats i gaudir de la fauna en el seu entorn convertint-se en una experiència molt enriquidora. A Menorca, trobem una bona varietat d’hàbitats en un espai força reduït fet que permet l’observació d’un bon nombre d’espècies diferents sense llargs desplaçaments.
-
L’albufera des Grau és la principal zona d’hivernada d’un alt nombre d’aus aquàtiques. Bona part de l’albufera es pot visitar mitjançant tres itineraris marcats que disposen de diferents observatoris als millors llocs on observar ocells.
-
La bassa de Morela és poc profunda i, tot i mantenir-se gairebé sempre inundada, arriba a eixugar-se totalment els anys més secs. Al voltant de la llacuna creix un tamarigar molt ben conservat que utilitzen com a refugi i lloc de cria un bon nombre d’aus.
-
Les salines d’Addaia són la millor zona de Menorca per a l’observació d’espècies lligades a ambients salins. Els limícoles són les aus més característiques...
-
El Prat de Son Bou és la zona humida més important de la costa sud de Menorca i la millor per a observar ocells d’àmbit palustre gràcies el seu extens canyissar.
Deixa un comentari