
Observar ocells a S’Albufera des Grau
Aquesta llacuna és la zona humida més important de Menorca i dóna nom a l’únic parc natural de l’illa, el Parc Natural de s’Albufera des Grau, considerat el nucli de la Reserva de la Biosfera de Menorca.
Els ocells de l’Albufera des Grau
L’albufera des Grau és la principal zona d’hivernada d’un alt nombre d’aus aquàtiques com corb marins, cabussons, fotges i diferents espècies d’ànecs. Durant els passos migratoris és freqüentada per un gran nombre d’aus entre les que destaquen els ardeids i les limícoles. A l’època de cria és l’hàbitat idoni per la major part de les aus aquàtiques reproductores de Menorca.
Bona part de l’albufera es pot visitar mitjançant tres itineraris marcats que disposen de diferents observatoris als millors llocs on observar ocells. Tot i ser força curts i no presentar gaire dificultat és recomanable dur calçat adequat.
Aquesta llacuna és la zona humida més important de Menorca i dóna nom a l’únic parc natural de l’illa, el Parc Natural de s’Albufera des Grau, declarat l’any 1995. Té poc més 30 km2 i destaca per la seva fondària amb un màxim de 3 m. A la seva part oriental està connectada amb la mar a traves d’un canal anomenat Sa Gola. A part de l’aigua de mar rep aportacions d’aigua dolça de diferents torrents, fet que fa que tingui una salinitat variable.

Paisatge i entorn
L’albufera està rodejada per petits turons ocupats principalment per ullastre, acompanyat de llentiscle (mata) i aladern. A les parts més planes hi trobem zones destinades a pastura i la part més propera a la mar està separada per un sistema dunar on hi creix un petit pinar. La fondària i la dinàmica de la llacuna regula la presència de plantes associades a l’aigua. Així, la vegetació del seu litoral està formada per salicòrnia a les zones més salobres, amb presència de jonc i tamariu molt més repartits per tota la llacuna. A les zones amb una menor salinitat i poca fondària, hi creix el canyís i en menor mesura la balca (bova).

Espècies d’aus més comuns segons l’època de l’any
Hivern
cabussó collnegre, corb marí gros, martinet blanc, oca vulgar, ànec xiulador, ànec cuallarg, ànec cullerot, xarxet comú, morell de cap roig, morell de plomall, arpella vulgar, fredeluga, gamba verda, xivitona, xivita, becadell comú, gavina vulgar, blauet, colltort, grasset de muntanya, cuereta torrentera, cotxa blava, cotxa fumada i repicatalons.
Estiu
martinet de nit, cames llargues, corriol petit, tórtora, enganyapastors, trobat, rossinyol, boscarla de canyar, papamosques gris i capsigrany.
Tot l’any
cabussó emplomallat, cabusset, esplugabous, martinet blanc, bernat pescaire, ànec coll verd, ànec griset, xibec, àguila pescadora, milà reial, aufrany, falcó pelegrí, àguila calçada, perdiu roja, rascló, polla d’aigua, fotja vulgar, polla blava, gavià argentat, puput, rossinyol bord, trist, tallareta cuallarga i tallarol capnegre.
Passos migratoris de primavera i tardor
martinet ros, martinet de nit, agró roig, xarrasclet, esparver cendrós, arpella pàl·lida, grua, bec d’alena, territ becllarg, territ variant, territ menut, batallaire, becut, tètol cuanegre, gamba roja vulgar, gamba roja pintada, valona, siseta, fumarell carablanc, abellerol, oreneta vulgar, oreneta cuablanca, oreneta de ribera, bitxac rogenc, còlit gris, mosquiter de passa i mastegatatxes.
La major part de les aus hivernants i estivals també es poden veure durant els passos migratoris primavera i/o tardor.
Itinerari de Llimpa
Aquest itinerari recorre la part sud-est de la llacuna i està marcat de color vermell. El recorregut comença a una rotonda amb una olivera enmig, uns 400 m passat el centre d’interpretació. Des d’aquí agafarem el camí de la dreta on de seguida trobarem, a mà esquerra, un sender indicat que ens condueix a l’aguait d’en Biel. Tornant al camí principal arribarem al mirador de Ses Puntes on un banc de pedra ens convidarà a descansar i gaudir d’una àmplia panoràmica de Sa Gola i la cala de Llimpa. La tornada és fa pel mateix camí.
Si realitzem aquest itinerari a principis de primavera tindrem la oportunitat d’observar multitud d’orquídies florides a ran de camí. Durant el recorregut trobarem algunes cases, que formaven part d’un antic projecte urbanístic aturat gràcies a les mobilitzacions ciutadanes en defensa de l’albufera.
Distància: 1,7 km • Dificultat: Baixa • Temps estimat a peu: 40 min (anar i tornar)

Itinerari de Santa Madrona
Aquest itinerari voreja la costa sud-oest de l’albufera i està marcat de color verd. És el millor itinerari per l’observació d’aus pel seu recorregut pròxim a la llacuna i la presencia d’aguaits i miradors. Comença a la rotonda amb una olivera enmig, uns 400 m passat el centre d’interpretació, on també hi ha l’inici de l’itinerari 1. En aquest cas haurem d’agafar el camí que segueix recte i voreja la llacuna fins arribar a la punta de Ses Ànedes, on dos miradors a l’esquerra i un aguait al fons que mira cap a uns petits illots, ens ajudaran a observar les aus presents. Tornant una mica enrere, continuarem durant un centenar de metres fins arribar a la cala de Santa Madrona, amb unes vistes excepcionals. L’itinerari continua per un petit sender entre la vegetació fins a trobar el camí principal. Cap a l’esquerra podrem tornar al punt de partida i cap a la dreta arribarem a la part final de la llacuna amb un mirador davant dels illots d’en Mel i dels Cagaires, i dues pantalles que miren cap Es Prat. Aquesta zona impermeable i pràcticament plana queda inundada a l’hivern i bona part de la primavera, i allotja les extensions més grans de canyissar de tota la llacuna. Seguint les indicacions l’itinerari ens retornarà al camí principal que hem seguit per arribar i que serà el mateix per la tornada.
Distància: 2,8 km • Dificultat: Baixa • Temps estimat a peu: 60 min (anar i tornar). Es pot realitzar una part de l’itinerari de forma circular i més curta en 30 minuts.

Irtinerari de Sa Gola
Aquest itinerari recorre la zona de Sa Gola i el sistema dunar de la platja des Grau i està marcat de color blau. Comença 200 m de l’aparcament del nucli d’estiueig des Grau, des d’on caminarem per la voravia de la carretera condicionada per a vianants, fins a trobar l’entrada a la llacuna. Aquest punt també és l’inici de la etapa Es Grau – Cap de Favàritx, del camí de Cavalls. Seguint el camí travessarem un petit pont que salva la desembocadura sota el qual veurem una de les comportes que regula el flux d’aigua entre l’albufera i el mar. Unes passeres de fusta ens conduiran a un petit turó, on hi trobarem el mirador de la punta de Sa Gola amb una espectacular panoràmica de l’albufera. Haurem de tornar enrere per travessar el pinar que separa la llacuna de la platja des Grau la qual haurem de recorre per tornar al punt de partida. Al sistema dunar associat a la platja hi trobarem tota una comunitat de plantes molt acostumades a viure a sols arenosos com el lliri de mar, el card marí o el borró.
Distància: 1,7 km • Dificultat: Baixa • Temps estimat a peu: 45 min (anar i tornar)
Mapa
Centre d’interpretació Rodríguez Femenias
Carretera Maó – Es Grau Km 3,5
07710 Maó
Telèfon 971 17 77 05 / 609 601 249
Més informació i agenda d’activitats del Parc Natural de s’Albufera des Grau
Vegeu totes les propostes per anar a observar ocells a Menorca
L’AUTOR
Javi Méndez és un apassionat de les aus i la natura menorquina. Des de molt petit s’ha dedicat a conèixer, estudiar i divulgar la fauna i flora de l’illa. Actualment duu a terme diversos projectes d’estudi i conservació de la fauna de Menorca a la vegada que, a través de la seva empresa de birdwatching i naturalesa Menorca Walking Birds, comparteix el seus coneixements amb visitants i residents.
Els millors llocs per observar ocells a Menorca
-
L’observació d’aus, activitat de lleure més coneguda com a birdwatching, ens ofereix la possibilitat d’estar en contacte amb la natura en espais ben conservats i gaudir de la fauna en el seu entorn convertint-se en una experiència molt enriquidora. A Menorca, trobem una bona varietat d’hàbitats en un espai força reduït fet que permet l’observació d’un bon nombre d’espècies diferents sense llargs desplaçaments.
-
La bassa de Morela és poc profunda i, tot i mantenir-se gairebé sempre inundada, arriba a eixugar-se totalment els anys més secs. Al voltant de la llacuna creix un tamarigar molt ben conservat que utilitzen com a refugi i lloc de cria un bon nombre d’aus.
-
Després de l'albufera des Grau, les basses de Lluriac és la zona d’hivernada més important de Menorca per un gran nombre d’aus aquàtiques.
-
Les salines d’Addaia són la millor zona de Menorca per a l’observació d’espècies lligades a ambients salins. Els limícoles són les aus més característiques...
-
El Prat de Son Bou és la zona humida més important de la costa sud de Menorca i la millor per a observar ocells d’àmbit palustre gràcies el seu extens canyissar.
Deixa un comentari