
Far de punta Nati
Far ubicat a punta Nati, dalt dels penya-segats de l’extrem nord-oest de l’illa, a 6 km de Ciutadella.
El far
El far de punta Nati consta de dos edificis de maçoneria rectangulars i independents, i d’una torre de 19 m d’alçada de planta hexagonal. El far es troba a 42 m sobre el nivell del mar, i té una aparença lluminosa de grups de 3 i 1 llampades cada 20 segons. La seva llum es pot veure des de 16 milles nàutiques.

Història
Construït en poc més d’un any gràcies a les pressions del govern francès arran del naufragi del vapor Général Chanzy el 1910, el far de punta Nati es va inaugurar el 1913. Posteriorment es va construir el far de Favàritx, que completava, juntament amb el far de Cavalleria, la il·luminació de la costa nord de Menorca. El far de punta Nati va començar emprant llums d’incandescència per vapor de petroli, i el 1921 s’hi va instal·lar un sistema d’enllumenat amb gas acetilè no automatitzat.

L’entorn de punta Nati
Ens trobem en un paisatge conegut com la Menorca seca, amb penya-segats de gran alçada però amb un relleu pla i molt pedregós. La vegetació és escassa i molt baixa, i tolera la salinitat, i hi destaca la important presència de la taperera. La inexistència d’impactes urbanístics ens permet veure les interminables fileres de paret seca, tan sols interrompudes per les barraques o ponts de bens, construccions de pedra seca on el bestiar es refugia de les inclemències del temps. Des d’aquest punt podem gaudir de bones postes de sol amb la presència de Mallorca a l’horitzó. Abans que es faci fosc i en època de cria, davant la costa s’acostumen a formar grans grups flotants de baldriga cendrosa (baldritja grossa), aus marines que es concentren per accedir a la colònia més gran d’aquesta espècie a Menorca.

Com arribar a punta Nati
Punta Nati es troba a 6 km al nord de Ciutadella. Des del centre de la població el camí de Son Salomó us durà a la rotonda de la ronda nord, on podreu agafar la carretera del far de punta Nati. Si venim de Maó, el més directe és agafar la ronda nord fins a trobar aquesta rotonda i agafar el camí del far a mà dreta. Per arribar fins al far hauràs de deixar el cotxe al pàrquing i caminar 15 min.
Mapa de punta Nati
Veure el mapa Fars de Menorca a Google Maps
Veure tots els fars de Menorca
Més informació: Fars de Balears
Els 7 fars de Menorca
-
Els emplaçaments solitaris i extrems de la majoria dels fars, acompanyats de la seva singular silueta, fan que aquests senyals marítims hagin estat sempre objecte d’admiració per molta gent. L’origen principal de la seva existència és la senyalització de la costa amb l’objectiu d’evitar accidents i naufragis i fer la navegació més segura.
-
Està situat a la punta del cap de Cavalleria, l’extrem més septentrional de Menorca, a 13,2 km de la població d’Es Mercadal. La seva torre blanca de 15 metres d’alçada està ubicada sobre uns dels penyassegats més alts i impresionants de l’illa.
-
El far de Favàritx és el primer que es va construïr amb torre de formigó a les Balears. Està situat a l’extrem nord est de l’illa, a 17 km de Maó. A 47 m sobre el nivell del mar, la seva torre de 28 metres d’alçada.
-
Far imponent ubicat al punt més alt de l’illa de l’Aire, un petit illot deshabitat, d’unes 34 ha, situat a poc més d'una milla nàutica de Punta Prima, l’extrem sud-est de Menorca.
-
El far d’Artrutx, es troba al cap del mateix nom, a l’extrem sud-oest de Menorca, a 7 km de Ciutadella. Juntament amb el far de Capdepera (Mallorca), marquen els extrems de l’estret entre les dues illes.
-
També enomenat far de Ciutadella, es troba a la punta nord de la bocana del port d’aquesta població. Té una torre de 13 metres amb franges verticals negres i blanques.
-
Situat al costat sud de la bocana del port de Maó, dins les instal·lacions militars on es troben les restes del castell da Sant Felip (S XVI). És per això que el seu accés està restringit. El far original es va demolir l’any 1917.
Deixa un comentari