
Far de l’illa de l’Aire
Far imponent ubicat al punt més alt de l’illa de l’Aire, un petit illot deshabitat a l’extrem sud-est de Menorca.
El far
L’illa de l’Aire té unes 34 ha i es troba a poc més d’una milla nàutica de Punta Prima, al municipi de Sant Lluís. El seu far és el més alt de Menorca, amb una torre de 38 m d’alçada amb bandes blanques i negres. Té una aparença lluminosa de llampades aïllades cada 5 segons. Es troba a 53 m sobre el nivell del mar i la seva llum es veu des de 18 milles nàutiques.

Història
Construït entre 1857 i 1860, va ser el far més alt de les Balears fins a la construcció del far del Moscarter (Eivissa, 1977). Tot i així, continua sent la torre més alta construïda en pedra, amb una escala de cargol de cent seixanta-cinc escalons. El 1911 es va substituir el llum d’oli per un de petroli. Aquest es va canviar el 1974 per un altre de gas amb una instal·lació automàtica. Això va permetre, a partir de 1976, retirar el servei de manteniment amb residència permanent al far. El 1995 s’hi va incorporar un sistema d’il·luminació mitjançant energia fotovoltaica.
L’illa de l’Aire
L’illa de l’Aire és un illot costaner que allotja una interessant biodiversitat amb un alt valor ecològic. Hi crien les sis espècies d’aus marines nidificants a les Balears, i durant la primavera es converteix en un lloc destacat de descans per a milers d’ocells migradors que es dirigeixen, des dels seus quarters d’hivernada a l’Àfrica, a les seves àrees de cria del continent europeu. A més, conté la població més densa a Menorca de sargantana balear, que a l’illa de l’Aire es caracteritza per la seva coloració negra. La vegetació de l’illot està formada per plantes de mata baixa resistents al vent i la salabror com el fonoll marí, però també hi trobem mates d’aladern i petits nuclis de tamarells plantats per l’ésser humà. L’illot és de propietat privada i no té cap figura de protecció.

Els faroners aïllats
Com arribar a l’illa de l’Aire
L’única manera d’accedir a l’illa de l’Aire és per mar. Des del petit moll de l’illot surt un camí asfaltat que duu fins al far.
Es recomana no sortir del camí per tal de respectar l’alt valor natural de l’illot.
Mapa
Veure el mapa Fars de Menorca a Google Maps
Veure tots els fars de Menorca
Més informació: Fars de Balears.
Els 7 fars de Menorca
-
Els emplaçaments solitaris i extrems de la majoria dels fars, acompanyats de la seva singular silueta, fan que aquests senyals marítims hagin estat sempre objecte d’admiració per molta gent. L’origen principal de la seva existència és la senyalització de la costa amb l’objectiu d’evitar accidents i naufragis i fer la navegació més segura.
-
Aquest far està ubicat a punta Nati, dalt dels acantilats de l’extrem nord-oest de l’illa, a 6 km de Ciutadella. Consta de dos edificis de maçonaria rectangulars i independents i d’una torre de 19 metres d’alçada de planta exagonal.
-
Està situat a la punta del cap de Cavalleria, l’extrem més septentrional de Menorca, a 13,2 km de la població d’Es Mercadal. La seva torre blanca de 15 metres d’alçada està ubicada sobre uns dels penyassegats més alts i impresionants de l’illa.
-
El far de Favàritx és el primer que es va construïr amb torre de formigó a les Balears. Està situat a l’extrem nord est de l’illa, a 17 km de Maó. A 47 m sobre el nivell del mar, la seva torre de 28 metres d’alçada.
-
El far d’Artrutx, es troba al cap del mateix nom, a l’extrem sud-oest de Menorca, a 7 km de Ciutadella. Juntament amb el far de Capdepera (Mallorca), marquen els extrems de l’estret entre les dues illes.
-
També enomenat far de Ciutadella, es troba a la punta nord de la bocana del port d’aquesta població. Té una torre de 13 metres amb franges verticals negres i blanques.
-
Situat al costat sud de la bocana del port de Maó, dins les instal·lacions militars on es troben les restes del castell da Sant Felip (S XVI). És per això que el seu accés està restringit. El far original es va demolir l’any 1917.
Deixa un comentari