
Far de Sant Carles
El far que va ser enderrocat per deixar via lliure a les pràctiques militars que es feien al seu voltant.
El far
L’actual far de Sant Carles està situat al costat sud de la bocana del port de Maó, dins les instal·lacions militars on es troben les restes del castell de Sant Felip (s. XVI). És per això que el seu accés està restringit. El far original va ser enderrocat l’any 1917 i es va substituir per una torre de formigó de 10 m amb ratlles negres i blanques. Es troba a 22 m sobre el nivell del mar i té una aparença lluminosa de 2 ocultacions cada 6 segons. La seva llum es pot veure des de 12 milles nàutiques.

Historia
El far de Sant Carles va ser inaugurat el 1852. El primer far es va demolir perquè entrava en conflicte amb les pràctiques de tir de la bateria militar que hi havia instal·lada al voltant. Obstaculitzava les pràctiques militars i posava en perill la vida dels faroners i les seves famílies. Això va motivar l’apagada del far el 1912 i la seva substitució per un fanal mòbil que, mitjançant un pescant, es plegava per deixar lliure l’espai de tir durant les pràctiques militars. Finalment el 1917 es va derrocar l’antic edifici i part del material demolit es va reutilitzar per a la construcció del far de Favàritx. El 22 de juliol de 1918 va quedar electrificat l’enllumenat del fanal situat al pescant i, a uns cent metres de distància de l’antic far de Maó, es van construir uns habitatges nous per als torrers.

El port de Maó
Per la seva rellevància estratègica, el port de Maó ha estat un enclavament destacat en la història de Menorca. La seva bocana està farcida d’un bon nombre de monuments militars. El far es troba a l’emplaçament de l’antic castell de Sant Felip, del segle XVI, entre el port de Maó i la cala Sant Esteve. Des d’aquest punt tenim una vista privilegiada de la fortalesa de La Mola (s. XIX), a l’altra banda del port. A la cala Sant Esteve, també hi trobem el fort Marlborough, construït pels anglesos durant el segle XVIII.
Com arribar
El castell de Sant Felip es troba a 4,9 km de Maó en direcció a Es Castell i a 2,6 km d’aquesta població en direcció a cala Sant Esteve. Trobarem el control militar de l’entrada al castell de Sant Felip just abans d’agafar la carretera que ens duu a aquesta cala i al fort Marlborough.
Hi ha una línia regular d’autobusos Maó – Es Castell. Consultar horaris i freqüències segons la temporada.
L’accés al castell de Sant Felip i al far estan restringits perquè es troben en zona militar. Tel. 971 362 100. Més informació.
Mapa
Veure el mapa Fars de Menorca a Google Maps
Veure tots els fars de Menorca
Més informació: Fars de Balears.
Els 7 fars de Menorca
-
Els emplaçaments solitaris i extrems de la majoria dels fars, acompanyats de la seva singular silueta, fan que aquests senyals marítims hagin estat sempre objecte d’admiració per molta gent. L’origen principal de la seva existència és la senyalització de la costa amb l’objectiu d’evitar accidents i naufragis i fer la navegació més segura.
-
Aquest far està ubicat a punta Nati, dalt dels acantilats de l’extrem nord-oest de l’illa, a 6 km de Ciutadella. Consta de dos edificis de maçonaria rectangulars i independents i d’una torre de 19 metres d’alçada de planta exagonal.
-
Està situat a la punta del cap de Cavalleria, l’extrem més septentrional de Menorca, a 13,2 km de la població d’Es Mercadal. La seva torre blanca de 15 metres d’alçada està ubicada sobre uns dels penyassegats més alts i impresionants de l’illa.
-
El far de Favàritx és el primer que es va construïr amb torre de formigó a les Balears. Està situat a l’extrem nord est de l’illa, a 17 km de Maó. A 47 m sobre el nivell del mar, la seva torre de 28 metres d’alçada.
-
Far imponent ubicat al punt més alt de l’illa de l’Aire, un petit illot deshabitat, d’unes 34 ha, situat a poc més d'una milla nàutica de Punta Prima, l’extrem sud-est de Menorca.
-
El far d’Artrutx, es troba al cap del mateix nom, a l’extrem sud-oest de Menorca, a 7 km de Ciutadella. Juntament amb el far de Capdepera (Mallorca), marquen els extrems de l’estret entre les dues illes.
-
També enomenat far de Ciutadella, es troba a la punta nord de la bocana del port d’aquesta població. Té una torre de 13 metres amb franges verticals negres i blanques.
Deixa un comentari