
Far de Cavalleria
Està situat a la punta del cap de Cavalleria, l’extrem més septentrional de Menorca, un bon lloc per gaudir de les postes de sol d’estiu.
El far
La torre blanca del far de Cavalleria, de 15 m d’alçada, està ubicada sobre un dels penya-segats més alts i impressionants de l’illa. Es troba a 94 m sobre el nivell del mar i té una aparença lluminosa de 2 llampades cada 10 segons. La llum del far és visible des de 22 milles nàutiques.
El far de Cavalleria està obert al públic, de maig a octubre, on es pot visitar el Centre d’Interpretació del Cap de Cavalleria.
Horaris de visita de dia 1 de maig al 31 d’octubre
Maig i octubre: 10 – 14 h
Juny i setembre: 10 – 19:30 h
Juliol i agost: 10 – 20 h
Obert de dilluns a diumenge

La història
Abans d’inaugurar el far de Cavalleria, l’any 1857, en aquesta zona costanera del nord de Menorca, s’hi havien produït, des del segle XIV, més de set-cents naufragis. Tot i la millora per a la navegació que va suposar aquest far, a la costa nord de l’illa s’hi van seguir produint naufragis importants que van motivar la construcció del far de Favàritx i el far de punta Nati a principis del segle XX. El far de Cavalleria es va mantenir amb petroli fins als anys vuitanta del segle passat i va ser l’últim far de les Balears a utilitzar aquest combustible.

L’entorn
El cap de Cavalleria és una llengua de terra d’uns tres quilòmetres de llargada que s’endinsa dins la mar fins a trobar el far, dalt d’uns penya-segats imponents. Des d’aquest punt es pot gaudir de la millor perspectiva de la costa nord de Menorca. El cap de Cavalleria és una península rocosa amb poca vegetació on trobem el port natural de Sanitja, ubicació del jaciment arqueològic de la ciutat romana de Sanisera. A l’entrada d’aquest port natural, hi destaca una torre de defensa construïda pels anglesos durant la seva segona dominació a l’illa (1798-1802).

Com arribar al cap de Cavalleria
El cap de Cavalleria és a 13,2 km de la població d’Es Mercadal. Per accedir-hi, hem d’agafar la carretera de les platges de la costa nord fins a arribar al camí de Tramuntana. Agafem aquest camí asfaltat a l’esquerra i, al cap d’1 km, tombem a la dreta i agafem la carretera de Cavalleria. Deixem primer a l’esquerra el pàrquing de la platja del mateix nom i, més tard, el camí a mà dreta que porta al lloc de Santa Teresa, per prendre a l’esquerra el camí del far.
Des de Fornells tenim 15,1 km de camí fins a arribar al far. A 4 km de Fornells en direcció a Es Mercadal, trobem la rotonda amb la bifurcació a mà dreta que ens duu al camí de Tramuntana. Després de circular 4 km més per aquesta carretera, a mà dreta trobarem el camí asfaltat de Cavalleria.
Tanqueu les barreres que donen accés a la carretera del far. Són per controlar el bestiar.
El far de Cavalleria és un molt bon lloc per anar a veure la posta de sol, però s’ha posat molt de moda i derrerament hi ha tanta gent que la multitut li roba bona part del seu encant. Especialment els mesos de juliol i agost hi pots trobar autèntiques aglomeracions. Si hi pots anar els mesos de juny o setembre, molt millor.
Vídeo amb imatges aéries del far de Cavalleria
Mapa
Veure el mapa Fars de Menorca a Google Maps
Veure tots els fars de Menorca de Menorca
Més informació: Fars de Balears.
Els 7 fars de Menorca
-
Els emplaçaments solitaris i extrems de la majoria dels fars, acompanyats de la seva singular silueta, fan que aquests senyals marítims hagin estat sempre objecte d’admiració per molta gent. L’origen principal de la seva existència és la senyalització de la costa amb l’objectiu d’evitar accidents i naufragis i fer la navegació més segura.
-
Aquest far està ubicat a punta Nati, dalt dels acantilats de l’extrem nord-oest de l’illa, a 6 km de Ciutadella. Consta de dos edificis de maçonaria rectangulars i independents i d’una torre de 19 metres d’alçada de planta exagonal.
-
El far de Favàritx és el primer que es va construïr amb torre de formigó a les Balears. Està situat a l’extrem nord est de l’illa, a 17 km de Maó. A 47 m sobre el nivell del mar, la seva torre de 28 metres d’alçada.
-
Far imponent ubicat al punt més alt de l’illa de l’Aire, un petit illot deshabitat, d’unes 34 ha, situat a poc més d'una milla nàutica de Punta Prima, l’extrem sud-est de Menorca.
-
El far d’Artrutx, es troba al cap del mateix nom, a l’extrem sud-oest de Menorca, a 7 km de Ciutadella. Juntament amb el far de Capdepera (Mallorca), marquen els extrems de l’estret entre les dues illes.
-
També enomenat far de Ciutadella, es troba a la punta nord de la bocana del port d’aquesta població. Té una torre de 13 metres amb franges verticals negres i blanques.
-
Situat al costat sud de la bocana del port de Maó, dins les instal·lacions militars on es troben les restes del castell da Sant Felip (S XVI). És per això que el seu accés està restringit. El far original es va demolir l’any 1917.
Deixa un comentari