
Snorkeling a Cala Morell
A cala Morell podràs gaudir dels seus fons fent snorkel gràcies a les seves aigües tranquil·les i transparents i a la poca fondària que té.
Cala Morell
Cala Morell es troba situada a la costa nord de Menorca, a uns 11 km de Ciutadella. Amb aquest nom es coneix la cala, la petita platja que es forma a l’interior i la urbanització que s’ha construït a l’entorn. Aquest entrant de mar es caracteritza per tenir forma d’ela invertida, penya-segats agrests, abruptes i d’alçada mitjana, i per presentar vegetació escassa als voltants. La petita platja que es troba al fons de la cala està formada de còdols i arena i, com que pot resultar poc atractiva per als banyistes, a la cala també s’hi han condicionat diverses plataformes rocoses des d’on prendre el sol i accedir al mar.
És interessant fixar-se que en aquest punt conflueixen dos dels principals substrats geològics que componen Menorca. A l’espadat de la dreta (est), es poden observar els terrenys més antics i que corresponen al juràssic, mentre que, a l’esquerra (oest), les roques ja pertanyen al miocè, com tota la geologia del sud de l’illa. Un altre punt d’interès de la cala és la necròpolis que es troba al voltant.

El fons
A cala Morell podrem gaudir d’unes bones capbussades gràcies a les seves aigües tranquil·les i transparents, i a la poca fondària que té. A més, per la seva forma, la cala queda molt ben resguardada dels vents de component sud i llevant, però hem de tenir en compte que no tant dels de ponent i del nord. El fons de la cala està format principalment per arena a la part central, còdols i roques caigudes a la part oriental i algunes taques de posidònia, que s’aniran fent més denses i contínues a mesura que ens atansem a la sortida de la cala.
Si fem una capbussada de la platja estant tot resseguint la vora esquerra (occidental), a tan sols uns pocs pams de fondària petits i grans podrem gaudir de la gran diversitat i vistositat d’espècies que habiten aquests fons rocosos soms del mediterrani. Per exemple, podrem observar algues de tot tipus, textura i color, musclos i altres mol·luscs adherits a la roca, i també ascidis, esponges i anemones com ara el tomàtec de mar o els fideus de mar. Aquesta última, anomenada ortiga de mar a Menorca i tot i urticant quan està viva, és recol·lectada i molt apreciada culinàriament.
En aquests primers centímetres de fons marí també són abundants i fàcils d’observar alguns animals com ara els cargolins, els crancs o les gambetes d’esca (molt petites i quasi transparents). Els peixos més vistosos d’aquests ambients són, sens dubte, l’envit (fadrí), la juliola (donzella) i les vaques. Encara que també hi podrem veure sargs, oblades i grups de castanyoletes (morets).
Per conèixer millor les espècies de peixos més comuns que pots veure a les aigües litorals de l’illa consulta la nostra guia de peixos de Menorca. Si t’agrada i vols bussejar amb ella pots aconseguir-la en aquest enllaç.
Com arribar a cala Morell
Cala Morell es troba a 9 km al nord de Ciutadella. Des de la ronda nord d’aquesta població hem d’agafar la carretera de cala Morell. A poc més de 6 km, deixarem a mà dreta la cruïlla de la carretera que duu a la platja d’Algaiarens i, al cap de 2,5 km, trobarem la urbanització de cala Morell. Girant a mà esquerra i després de passar el pàrquing i l’entrada a la necròpolis de cala Morell, arribarem a la platja.
Hi podem arribar amb transport públic des de Ciutadella, durant la temporada turística, agafant la línia d’autobús Ciutadella – Cala Morell. Consulteu horaris i freqüències segons l’època de l’any.
Punts d’interès propers
• Necròpolis de cala Morell: Conjunt de catorze coves d’enterrament picades a la roca que van ser emprades des de l’època pretalaiòtica fins al segle II dC. Abans d’arribar a la platja, trobarem un petit pàrquing i l’entrada a la necròpolis. Més informació.
Mapa
Vegeu el mapa Snorkeling a Google Maps
Vegeu totes les propostes de snorkeling a Menorca
¿VOLS FER SNORKEL AMB LA NOSTRA MINI-GUIA DE PEIXOS DE MENORCA?
Amb aquesta mini-guia de snorkel 100% resistent a l’aigua! podràs descobrir les 30 espècies de peixos més comuns dels fons marins de les cales i platges de Menorca

Els millors llocs per fer snorkel a Menorca
-
La posidònia és una planta no estimada per tothom. El seu hàbitat submarí l'ha protegit enfront dels incendis, però la seva escassa visibilitat, fa que poca gent la conegui, la respecti o sàpiga reconèixer el seu gran valor ecològic. Posa’t ulleres i tub i submergeix-te a la nostra particular praderia de posidònia
-
Equipar-se amb unes ulleres de busseig i un tub i capbussar-se dins el mar o senzillament nedar mirant el fons és una activitat a l’abast de tots (petits i grans) que ens permet descobrir un món sovint amagat a les mirades humanes. El fons del litoral menorquí ens sorprendrà per la gran diversitat de textures, colors i espècies, però també perquè descobrirem alguns organismes inexistents a terra ferma (esponges, anemones, ascidis...).
-
El fons d’aquest caló és d’arena blanca, al centre, envoltada per algunes taques de praderia de posidònia no gaire espessa. Els límits de la cala són de parets rocoses, més verticals al nord i de peces de roca...
-
S’Escala és un punt molt atractiu per a les capbussades, ja que ofereix unes aigües tranquil·les i transparents, i un fons poc profund i molt divers que combina arena, afloraments rocosos i...
-
Els fons de la platja de Binimel·là, i especialment els de les caletes de la part oriental, són interessants pels seus paisatges submarins, però també perquè es troben al bell mig de la reserva marina del nord de Menorca.
-
La platja de Macarella és un exemple clar de la tipologia de cales del migjorn de Menorca: arena blanca, aigües blau turquesa, penyals alts de roca calcària i pinars verds.
-
Amb unes ulleres i un tub per bussejar n'hi ha prou per gaudir dels fons marins rics i transparents de Menorca. Et recomenem els millors llocs per fer snorkel a Menorca.
-
Les millors immersions a coves, esculls, vaixells enfonsats, la Reserva Marina del Nord de Menorca, cap d'en Font, illa de l'Aire.
-
Guia de snorkel 100% resisistent a l'aigua amb les 30 espècies de peixos més comuns de les aigües litorals de Menorca.
-
Coneixes els peixos més comuns que pots veure a les aigües litorals de Menorca? Aquesta mini guia de peixos de Menorca t’ajudarà a identificar 30 de les espècies de peixos que pots veure a ran de mar tot capbussant-te amb unes ulleres i un tub de snorkel.
-
Descobreix els vaixells enfonsats de Menorca amb el Projecte Malakoff. El projecte Malakoff té com a objectiu donar a conèixer els vaixells enfonsats de Menorca, conservar-los i potenciar el seu valor ecològic com a esculls artificials, a la vegada que s’amplien les possibilitats de l’activitat de busseig a l’illa.
Deixa un comentari