
Snorkeling a cala Macarella
Els penya-segats que s’enfonsen al mar de l’extrem oriental, amb les seves balmes i petites cavitats, és el racó més atractiu per a practicar snorkel de cala Macarella.
Cala Macarella
Cala Macarella és un exemple clar de la tipologia de cales del migjorn de Menorca: arena blanca, aigües blau turquesa, penyals alts de roca calcària i pinars verds. Per la seva bellesa i virginitat aquesta és, juntament amb la seva veïna cala Macarelleta, una de les cales més freqüentades pels visitants de l’illa. La cala consta d’un arenal relativament ample, flanquejat per unes parets verticals de roca blanca de fins a trenta metres d’alçada.
Per la naturalesa càrstica d’aquestes roques, les parets estan plenes de forats, balmes i petites coves que també seguiran existint a la part submergida. De la platja estant, podem observar que algunes d’aquestes coves s’han reformat i emprat com a caseta per romandre-hi o passar-hi el cap de setmana. Aquest ús de les coves i cavitats, juntament amb el d’amarratge per guardar l’embarcació, és comú a tot el litoral de l’illa i un dels seus trets distintius.

El fons
Tant a cala Macarella com a cala Macarelleta, els fons centrals són predominantment arenosos i poc atractius per a l’snorkeling, encara que els més observadors hi poden descobrir algun tacó (pedaç), peix similar al llenguado, camuflat al fons. Els laterals de la cala estan coberts per petites clapes de posidònia, i en aquest ambient podem sorprendre algun grup de salpes (saupes) alimentant-se de les fulles d’aquesta planta fanerògama.
Allà on comença la paret vertical, hi ha alguns blocs despresos que estan recoberts per comunitats d’algues amants de la llum, on podem veure algunes espècies com ara les dictiotals (algues laminars amb divisions en forma de Y) i Halopteris scoparia (en forma de plomalls), i l’espècie introduïda Asparagopsis taxiformis. Però, sens dubte, els penyals que s’enfonsen al mar, especialment el de l’extrem oriental, amb les seves balmes i petites cavitats, és el racó de la cala més atractiu a les mirades subaquàtiques.
En aquestes parets, hi podem trobar algues de zones més ombrívoles, estrelles de mar i algunes anemones com ara l’anemone incrustant groga i el tomàtec de mar. Però potser el més interessant és fixar-se en la morfologia i les coloracions de les diferents espècies d’esponja, com Crambe crambe o Ircinia variabilis, que entapissen aquestes roques poc exposades a la llum.
Per conèixer millor les espècies de peixos més comuns que pots veure a les aigües litorals de l’illa consulta la nostra guia de peixos de Menorca. Si t’agrada i vols bussejar amb ella pots aconseguir-la en aquest enllaç.

Com arribar
Cala Macarella es troba a 15 km de Ciutadella de Menorca, i des d’aquesta població hem d’agafar la carretera que condueix a les platges de la costa sud d’aquest municipi en direcció a Sant Joan de Missa. Al cap de 6 km, deixarem, a mà dreta, la carretera que porta a Son Saura del Sud. Al cap de 9 km, arribarem al pàrquing de Macarella, des d’on podrem accedir a la platja caminant pel llit del seu frondós barranc.
Aquesta és una de les platges més visitades durant els mesos d’estiu, i en la qual l’afluència de banyistes està regulada mitjançant la capacitat dels aparcaments. Durant el trajecte, en temporada alta, anireu trobant indicadors per saber si està plena o no. Si els aparcaments estan plens, és millor deixar-ho per un altre dia.
Punts d’interès propers
• Cala Macarelleta: Petita platja verge d’arena blanca i aigües turquesa molt apreciada i visitada de la costa sud de Menorca. Des de cala Macarella trobarem, a mà dreta, un camí picat al mateix penya-segat que comunica les dues platges. Eviteu caminar per sobre el sistema dunar de la platja per tal d’afavorir la seva regeneració.
Mapa
Veure el mapa Snorkeling a Google Maps
Veure totes les propostes d’snorkeling a Menorca
¿VOLS FER SNORKEL AMB LA NOSTRA MINI-GUIA DE PEIXOS DE MENORCA?
Amb aquesta mini-guia de snorkel 100% resistent a l’aigua! podràs descobrir les 30 espècies de peixos més comuns dels fons marins de les cales i platges de Menorca

Els millors llocs per fer snorkel a Menorca
-
La posidònia és una planta no estimada per tothom. El seu hàbitat submarí l'ha protegit enfront dels incendis, però la seva escassa visibilitat, fa que poca gent la conegui, la respecti o sàpiga reconèixer el seu gran valor ecològic. Posa’t ulleres i tub i submergeix-te a la nostra particular praderia de posidònia
-
Equipar-se amb unes ulleres de busseig i un tub i capbussar-se dins el mar o senzillament nedar mirant el fons és una activitat a l’abast de tots (petits i grans) que ens permet descobrir un món sovint amagat a les mirades humanes. El fons del litoral menorquí ens sorprendrà per la gran diversitat de textures, colors i espècies, però també perquè descobrirem alguns organismes inexistents a terra ferma (esponges, anemones, ascidis...).
-
El fons d’aquest caló és d’arena blanca, al centre, envoltada per algunes taques de praderia de posidònia no gaire espessa. Els límits de la cala són de parets rocoses, més verticals al nord i de peces de roca...
-
S’Escala és un punt molt atractiu per a les capbussades, ja que ofereix unes aigües tranquil·les i transparents, i un fons poc profund i molt divers que combina arena, afloraments rocosos i...
-
Els fons de la platja de Binimel·là, i especialment els de les caletes de la part oriental, són interessants pels seus paisatges submarins, però també perquè es troben al bell mig de la reserva marina del nord de Menorca.
-
A cala Morell podrem gaudir d’unes bones capbussades gràcies a les seves aigües tranquil·les i transparents, i a la poca fondària que té. A més, per la seva forma, la cala queda molt ben resguardada...
-
Amb unes ulleres i un tub per bussejar n'hi ha prou per gaudir dels fons marins rics i transparents de Menorca. Et recomenem els millors llocs per fer snorkel a Menorca.
-
Les millors immersions a coves, esculls, vaixells enfonsats, la Reserva Marina del Nord de Menorca, cap d'en Font, illa de l'Aire.
-
Guia de snorkel 100% resisistent a l'aigua amb les 30 espècies de peixos més comuns de les aigües litorals de Menorca.
-
Coneixes els peixos més comuns que pots veure a les aigües litorals de Menorca? Aquesta mini guia de peixos de Menorca t’ajudarà a identificar 30 de les espècies de peixos que pots veure a ran de mar tot capbussant-te amb unes ulleres i un tub de snorkel.
-
Descobreix els vaixells enfonsats de Menorca amb el Projecte Malakoff. El projecte Malakoff té com a objectiu donar a conèixer els vaixells enfonsats de Menorca, conservar-los i potenciar el seu valor ecològic com a esculls artificials, a la vegada que s’amplien les possibilitats de l’activitat de busseig a l’illa.
Deixa un comentari