Menorca és sinònim de disfrutar del mar i de les activitats que es poden fer a les cristal·lines aigües menorquines. Temperatura de l’aigua d’entre 22 i 28ºC durant els mesos d’estiu, visibilitat de més de 30 metres, aigües calmades, coves, vaixells enfonsats i una reserva marina integral al nord de la illa… això és el submarinisme a Menorca! Benvinguts a un dels paradisos menys coneguts per a la pràctica del submarinisme!

T’imagines respirant sota l’aigua sense necessitat de treure el cap a la superficie i amb el teu cos ingràvit i rodejat de mar i una gran diversitat de peixos i fauna marina? El submarinisme a Menorca és una activitat ideal per a principiants gràcies a la transparencia de les seves aigües, perfecte per disfrutar-la en família o amb els amics. La poca profunditat de la costa insular i la multitud d’esculls accesibles per a fer-hi immersions fan del submarinisme a Menorca una activitat apta per a tots els públics, des dels 8 anys d’edat.
Però no tot són bussejos tranquils i adequats per a principiants. La costa de Menorca és coneguda per la diversitat del seu perfil orogràfic, i els seus fons marins no n’estan exempts: coves, grutes, cavernes i diversos vaixells enfonsats fan del submarinisme a Menorca una alternativa excitant per als bussejadors més experimentats.
ELS MILLORS LLOCS PER FER SUBMARINISME A MENORCA
Submarinisme a esculls de Menorca
La illa de Menorca alberga nombrosos esculls naturals a tot el seu litoral. Alguns d’ells conformen immersions perfectes per a submarinistes principiants i per a amants de la vida marina i de la fotografía subaquàtica. En aquest sentit destaca la multitut de punts d’inmersió que podreu trobar a l’illa de l’Aire, amb bancs d’espets que acompanyen al bussejador durant tota la inmersió, així com morena, anfós, congre o centenars de morets, variades, oblades o salpes. Agafa la teva mini guía de peixos de Menorca i descobreix que a l’illa de l’Aire els hi trobaràs tots!

Les millors inmersions a esculls de Menorca
Cagaires (Illa de l’Aire, Sant Lluís)
Profunditat màxima: 24m
Una galeria formada per 3 nivells de profunditat amb espectaculars entrades de llum des de la superficie, fa d’aquesta la immersió estrella de l’illa de l’Aire. A les parets de la galeria central, cobertes de delicats coralls, hi podràs observar infinitat de colors i forats que allotgen morena, congre i diverses espècies de nudibranquis. En aquesta immersió trobaràs, també, restes del Laurette, un vaixell de guerra enfonsat l’any 1883.
Punta del Bisbe (Illa de l’Aire, Sant Lluís)
Profunditat màxima: 18m
És la immersió situada més a l’oest de illa d’Aire. Punta del Bisbe presenta un busseig ideal per a tot tipus de submarinista, des del principiant, al més experimentat. A l’escull hi trobareu una petita cova amb un llarg túnel on veure anfós, pop i grups d’espets que et segueixen durant tota la immersió.

En Cargol (a 3 min de navegació de cala Torret, Sant Lluís)
Profunditat màxima: 21m
Una immersió molt divertida i apta per a tots els nivells, des del més novell fins al més expert. En Cargol és un escull natural que es troba a 1 km de la costa que, fins que no va ser senyalitzat amb una balisa, ha estat un punt negre per a moltes embarcacions ja que és molt poc visible des de la superfície. Als fons de l’escull hi gaudireu de petites coves, túnels, cavitats, arcs i xemeneies. A la part superior de l’escull podreu observar molta i diversa fauna marina petita.
Submarinisme a vaixells enfonsats de Menorca
A conseqüència de la seva situació estratégica, Menorca ha estat disputada històricament per diverses civilitzacions i, de la gran majoria d’elles, en trobem importants restes arqueològiques subaquàtiques. Repartits per tota la costa sud de la illa es localitzen diversos vaixells enfonsats, la majoría d’ells, accesibles per als bussejadors amb més experiencia i titulació. Vaixells com el Santa Clara (47m) ubicat davant de la punta de Salgar, l’Ocean Diver (27m), davant Son Bou, el Malakoff (34m), del que pràcticament no en queda vaixell però si un escull ple de vida marina ubicat davant Cala Galdana, el Francisquita (50m) situat a prop de Punta Nati o, l’avió recentment descovert, un Junker-88 molt proper a Punta Prima. Totes aquestes immersions són molt recomanables per als amants dels derelictes i de la profunditat, on la claretat de les aigües menorquines permet el pas de la llum a aquestes profunditats.

Les millors immersions a vaixells enfonsats de Menorca
Santa Clara (Punta de Rafalet, Es Castell)
Profunditat màxima: 45m
Situat davant de la punta de Rafalet i a 45m de profunditat, jeu el pesquer Santa Clara, que es manté en posició semi vertical i es troba en força bon estat de conservació. A prop del vaixell enfonsat també hi trobareu les restes d’un vehicle de l’exèrcit de terra. Una immersió preciosa, apta per submarinistes tècnics i per als més experimentats.
Malakoff (Costa sud de Ciutadella)
Profunditat màxima: 38m
Aquest vaixell de càrrega francès va naufragar el 2 de gener de 1929, al topar contra l’escull des Governador, davant de la costa SW de Menorca, deixant-hi la vida la majoria dels seus tripulants. A una profunditat de 38 metres i un fons sorrenc, hi trobareu el que queda del vaixell (bàsicament la seva estructura) formant un escull artificial ple de vida: forcadella, barracuda, morena, anfós, diverses espècies de nudibranquis i, esporàdicament, peix lluna, conformen un ecosistema per al gaudi dels amants de la vida marina i la profunditat.

Junker-88 (Illa de l’Aire, Sant Lluís)
Profunditat màxima: 45m
El 24 de febrer de 1943, un bombarder alemany Junker-88, va desviar accidentalment el seu rumb després d’atacar diversos objectius a Algèria, durant la Segona Guerra Mundial. En veure el far de Illa de l’Aire i amb poc combustible disponible, el pilot va decidir fer un aterratge d’emergència al mar, amb la gran sort que els seus 4 membres de la tripulació van ser rescatats pel mariners d’un vaixell d’arrossegament local anomenat Segon Gaspar. Aquí pots veure un video de la immersió:
Submarinisme a coves de Menorca
Que a Menorca se l’anomeni “sa Roqueta” no és per casualitat. En tota l’illa trobareu passadissos subaquàtics, grutes i forats per on passar bussejant i, evidentment, un seguit de coves i sistemes inundats perfectes per als amants de la foscor subaquàtica i del silenci absolut. Les coves més destacades per la seva bellesa i morfología són les que conformen el sistema de Cap d’en Font, al sud de la Illa, ven properes al peculiar nucli turístic de Binibèquer Vell. Un sistema de 6 coves seguides, algunes d’elles comunicades entre elles, amb estalagtites i estalagmites i diverses càmbres d’aire respirable. Catedral, Òrga, Campanar, Pou de la lluna o la cova dels Fòssils, entre d’altres, són un espectacle per als ulls dels bussejadors amb més experiència i habilitat sota l’aigua. Són immersions que no deixen indiferent ningú, especialment als que sigueu amants de la fotografía submarina, gràcies als jocs de llum i els grans contrastos que hi trobareu.

Les millors immersions a coves de Menorca
Catedral (Cap d’en Font, Sant Lluís)
Profunditat màxima: 24m
És la cova més gran del sistema de cap d’en Font, té la seva gran entrada per sobre els 24 metres de profunditat i la llum natural entra a pràcticament tota la cova, fins al final, on es troba la zona anomenada “l’altar”. La cova compta amb una cambra d’aire des de la qual podràs observar l’impressionant color blau que penetra per l’entrada de la caverna.
Campanar (Cap d’en Font, Sant Lluís)
Profunditat màxima: 20m
El Campanar és una de les coves més boniques i espectaculars de cap d’en Font. És una immersió pels submarinistes amb més experiència i formació on l’entrada principal descansa sobre un fons rocós, a uns 18 metres de profunditat. Al seu interior hi trobareu grans i impressionants columnes i una petita cambra d’aire amb estalactites.
Pou de la lluna (Cap d’en Font, Sant Lluís)
Profunditat màxima: 20m
En aquesta immersió, una gran caverna actua com avantsala i condueix al submarinista cap a un passadís amb fons rocós que acaba en una paret circular i va pujant i creuant un haloclina. Bussejaràs per un estret passadís, l’entrada del qual dóna nom a la immersió, i porta a una bifurcació que, en el seu costat esquerre, acaba en una petita cambra d’aire.
Submarinisme a la Reserva Marina del Nord de Menorca
Una part de la costa nord de Menorca va ser declarada, l’any 1999, reserva marina. L’impacte que ha tingut aquest fet any rere any, pel fons marí i el gaudi els submarinistes, no pot ser més profitós. Hi trobareu immersions molt variades a aigües obertes i en alguna cova on observar la major varietat i quantitat de vida marina de Menorca. Autopistes d’anfosos recorren els diversos punts de busseig que es troben situats dins la Reserva Marina del Nord de Menorca, la qual abarca des de la badía de Fornells fins al cap Gros. A la zona protegida hi està prohibida la pesca i les activitats subaquàtiques están regulades. Un clar exemple que s’hauria d’extendre a diversos punts del litoral de l’illa amb l’objectiu que les diferents reserves es retroalimentessin entre elles, fent així Menorca un paradís per a la vida marina a la mediterrània.

Les millors immersions a la Reserva Marina del Nord de Menorca
Llosa des patró Pere (Cap de Cavalleria, Es Mercadal)
Profunditat màxima: 25m
La immersió comença sobre els 10m, per anar baixant progressivament entre un petit túnel i trobar, després, un gran arc. Durant la immersió podreu veure bancs de corvall, sarg, algun pop i anfosos de bona mida, habituals a les immersions a la reserva marina del nord de Menorca.
S’Olla
Profunditat màxima: 30m
Fondejats a una zona rocosa que dóna nom a la immersió es busseja, a partir dels 5m, entre grans blocs de roca que formen amplis túnels en els quals es pot trobar anfós, mòllera o anfós llis, entre d’altres. La immersió transcorre seguint una paret que es pot recorre d’anada i tornada, a diferent profunditat, fins a l’embarcació.
Si després de llegir això encara no estàs convençut de la màgia que envolta descubrir el món subaquàtic, prova de respirar sota l’aigua amb un equip autònom i acabaràs per esbrinar que un nou univers t’espera per a gaudir de l’illa de Menorca des d’una altra perspectiva. T’animes? Us avisem… Crea adicció!
Mapa de localització de les immersions
L’AUTORA
Meri Garcia és instructora de submarinisme al centre de busseig Binibeca Diving, a tocar d’unes de les millors zones per bussejar de la costa sud de Menorca. Apassionada del mar i de l’illa de Menorca i viatgera per vocació, li agrada ensenyar i li encanta aprendre i envoltar-se de natura. Al mar, és feliç.
¿VOLS BUSSEJAR AMB LA NOSTRA MINI-GUIA DE PEIXOS DE MENORCA?
Amb aquesta mini-guia de snorkel 100% resistent a l’aigua! podràs descobrir les 30 espècies de peixos més comuns dels fons marins de les cales i platges de Menorca
