
Snorkeling a les platgetes de Binimel·là
Els fons de les caletes de la part oriental de la platja de Binimel·là són interessants pels seus paisatges submarins però també perquè es troben al bell mig de la reserva marina del Nord de Menorca.
La platja de Binimel·là
La platja de Binimel·là està situada a la zona central de la costa nord de Menorca, dins el municipi des Mercadal i al bell mig de la reserva marina del nord de Menorca. Es tracta d’una platja força transitada, perquè és el punt de partida per arribar a l’apreciada cala Pregonda, però la platja de Binimel·là també presenta un entorn natural i paisatgístic interessant. La cala té un arenal associat; una zona humida, formada per la desembocadura del torrent de Salairó, i un petit sistema dunar en regeneració gràcies al fet que darrerament s’ha ordenat l’aparcament de cotxes, que abans eren estacionats damunt aquest sistema natural.
A la part oriental de la platja, associats als penya-segats de poca alçada i a la desembocadura d’uns petits torrents, hi trobem tres petites caletes encaixades entre aquestes roques. Des d’aquí és d’on seran més interessants les capbussades, ja que aquestes formacions rocoses configuren, davall el mar, uns paisatges molt atractius a la vista.

El fons
Els fons de la platja de Binimel·là, i especialment els de les caletes de la part oriental, són interessants pels seus paisatges submarins, però també perquè es troben al bell mig de la reserva marina del Nord de Menorca. Les restriccions de pesca d’aquesta zona i, principalment, la prohibició de la pesca submarina amb fusell fan que els peixos assoleixin talles majors però sobretot fan que aquests siguin molt més confiats, cosa que ens permetrà observar-los de ben prop. El fons pròxim a les caletes orientals està format per arena de gra gruixut i roques que afloren fins a formar plataformes a poca profunditat. En aquests indrets serà fàcil gaudir de les comunitats d’algues fotòfiles (amants de la llum).
Les espècies més freqüents són diverses algues brunes, com l’alga en forma d’orella Padina pavonica, les dictiotals (algues laminars amb divisions en forma de Y) i Halopteris scoparia (en forma de plomalls). A les parts més exteriors, s’hi troba Cystoseira balearica, espècie d’alga molt sensible a la contaminació i que està desapareixent de nombrosos llocs de la Mediterrània. Pel que fa als animals, amb una mica de sort podrem veure algun pop amagat en algun forat de les roques, i fins i tot alguna morena reposant entre els còdols del fons. En aquesta zona, entre altres espècies de peixos d’aquests ambients, també hi podrem observar sargs, llobarros (llops) i alguna daurada (orada).
Per conèixer millor les espècies de peixos més comuns que pots veure a les aigües litorals de l’illa consulta la nostra guia de peixos de Menorca. Si t’agrada i vols bussejar amb ella pots aconseguir-la en aquest enllaç.

Com arribar
Binimel·là és a uns 10 km de la població des Mercadal. Per arribar-hi, hem de sortir d’aquesta població per la petita carretera que condueix a les platges de la costa nord. No deixarem aquest camí fins al cap de 7 km, on trobarem la cruïlla de quatre camins de Binialàs i tombarem a mà dreta. Al cap de poc més de 450 m a mà esquerra, trobarem el desviament de Binimel·là. Un vial ample i sense asfaltar ens acostarà al pàrquing de la platja al cap de 2 km.
Des de Maó podem arribar a Binimel·là per la carretera de Fornells, que agafarem des del fons del port de la capital de l’illa. Al cap de poc més de 20 km, trobarem la carretera es Mercadal – Fornells, que travessarem, gràcies a una rotonda, per agafar el camí de Tramuntana. Circulant 6 km per aquesta carretereta, a mà dreta trobarem el desviament cap a Binimel·là.
Punts d’interès propers
• Far de Cavalleria: Està situat a la punta del cap de Cavalleria, l’extrem més septentrional de Menorca, a 13,2 km de la població d’Es Mercadal. La seva torre blanca, de 15 m d’alçada, està ubicada sobre un dels penya-segats més alts i impressionants de l’illa. Des de Binimel·là haurem de tornar a buscar el camí de Tramuntana i, a mà esquerra, dirigir-nos cap a la platja i el cap de Cavalleria. Més informació.
Mapa
Veure el mapa Snorkeling a Google Maps
veure totes les snorkeling a Menorca
¿VOLS FER SNORKEL AMB LA NOSTRA MINI-GUIA DE PEIXOS DE MENORCA?
Amb aquesta mini-guia de snorkel 100% resistent a l’aigua! podràs descobrir les 30 espècies de peixos més comuns dels fons marins de les cales i platges de Menorca

Els millors llocs per fer snorkel de Menorca
-
La posidònia és una planta no estimada per tothom. El seu hàbitat submarí l'ha protegit enfront dels incendis, però la seva escassa visibilitat, fa que poca gent la conegui, la respecti o sàpiga reconèixer el seu gran valor ecològic. Posa’t ulleres i tub i submergeix-te a la nostra particular praderia de posidònia
-
Equipar-se amb unes ulleres de busseig i un tub i capbussar-se dins el mar o senzillament nedar mirant el fons és una activitat a l’abast de tots (petits i grans) que ens permet descobrir un món sovint amagat a les mirades humanes. El fons del litoral menorquí ens sorprendrà per la gran diversitat de textures, colors i espècies, però també perquè descobrirem alguns organismes inexistents a terra ferma (esponges, anemones, ascidis...).
-
El fons d’aquest caló és d’arena blanca, al centre, envoltada per algunes taques de praderia de posidònia no gaire espessa. Els límits de la cala són de parets rocoses, més verticals al nord i de peces de roca...
-
S’Escala és un punt molt atractiu per a les capbussades, ja que ofereix unes aigües tranquil·les i transparents, i un fons poc profund i molt divers que combina arena, afloraments rocosos i...
-
La platja de Macarella és un exemple clar de la tipologia de cales del migjorn de Menorca: arena blanca, aigües blau turquesa, penyals alts de roca calcària i pinars verds.
-
A cala Morell podrem gaudir d’unes bones capbussades gràcies a les seves aigües tranquil·les i transparents, i a la poca fondària que té. A més, per la seva forma, la cala queda molt ben resguardada...
-
Amb unes ulleres i un tub per bussejar n'hi ha prou per gaudir dels fons marins rics i transparents de Menorca. Et recomenem els millors llocs per fer snorkel a Menorca.
-
Les millors immersions a coves, esculls, vaixells enfonsats, la Reserva Marina del Nord de Menorca, cap d'en Font, illa de l'Aire.
-
Guia de snorkel 100% resisistent a l'aigua amb les 30 espècies de peixos més comuns de les aigües litorals de Menorca.
-
Coneixes els peixos més comuns que pots veure a les aigües litorals de Menorca? Aquesta mini guia de peixos de Menorca t’ajudarà a identificar 30 de les espècies de peixos que pots veure a ran de mar tot capbussant-te amb unes ulleres i un tub de snorkel.
-
Descobreix els vaixells enfonsats de Menorca amb el Projecte Malakoff. El projecte Malakoff té com a objectiu donar a conèixer els vaixells enfonsats de Menorca, conservar-los i potenciar el seu valor ecològic com a esculls artificials, a la vegada que s’amplien les possibilitats de l’activitat de busseig a l’illa.
Deixa un comentari