
Na Macaret – Arenal de Mongofre en caiac
Una ruta en caiac per descobrir la costa nord del litoral del parc natural de S’Albufera des Grau.
La ruta
Aquesta ruta en caiac comença a la platja de na Macaret, on trobarem una petita rampa per entrar al mar. Ens dirigirem cap a llevant, passant a prop dels illots d’en Carbó i en Carbonet, per remar cap al pas que formen la punta de Mongofre i l’illa Gran d’Addaia. Abans de continuar, podem voltar els illots d’Addaia i entrar a la petita olla situada a llevant de l’illa Gran. Seguint la línia de la costa en direcció est, trobarem innumerables roques i esculls entre els quals podrem navegar. Molts ens permetran deixar-hi el kayak i aprofitar per posar-nos les ulleres de bussejar i explorar el fons marí. En aquest tram, passant per cala en Brut, hi trobem un bon nombre de petites cales i codolars perfectes per fer un descans.

Seguint la costa, arribarem a l’arenal de Mongofre o platja des Sivinar, amb la seva arena daurada i una gran duna al darrere. L’ombra del pinar ens pot servir de refugi per fer un decans abans de tornar. Durant els mesos de juliol i agost, hi podem trobar moltes embarcacions fondejades. Si volem estar més tranquils, tenim l’opció d’acostar-nos a la següent platja de cala de s’Enclusa. De tornada a na Macaret, i si ens queden forces, val la pena entrar fins al fons del port d’Addaia i gaudir de la seva bellesa i tranquil·litat.
Na Macaret – Illots d’Addaia – Arenal de Mongofre – Na Macaret
Distància: 8,69 km (4,9 milles nàutiques) Temps estimat: 3 h
Port d’Addaia (anada i tornada)
Distància: 5 km (2,68 milles nàutiques). Temps estimat: 1 h, 30 min
La tramuntana i els forts vents de llevant no són favorables per fer aquesta ruta. La navegació entre les roques és perillosa amb la mar moguda, tot i que amb experiència i una mica de seny pot ser molt divertit. En cas de canvi sobtat del temps, durant la ruta trobarem un bon nombre de caletes per refugiar-nos. Alguns camins enllacen aquestes cales amb la finca de Mongofre Nou. Als mesos de juliol i agost, s’ha d’anar amb compte amb les embarcacions recreatives que entren i surten del port d’Addaia.
• Lloguer de caiacs a port d’Addaia: DMS Sports&Kayak. Tel. 616 338 393

ALTERNATIVA FINS AL CAP DE FAVÀRITX
Si volem allargar la ruta, podem continuar fins al far de Favàritx. Poc després de la cala de s’Enclusa, trobarem el codolar Pou d’en Caldés. Els codolars (o macars) i els esculls continuaran sent omnipresents durant tota la ruta, i faran la navegació molt més rica i engrescadora. La característica geologia constitueix un paisatge molt peculiar a la zona, on trobarem força racons protegits per practicar snorkeling i explorar el fons amb ulleres i tub. Just abans d’arribar al far, passarem per la platgeta des Portitxol i, pocs metres més endavant, amagada entre els esculls, trobarem una entrada de mar que forma una espectacular piscina natural anomenada s’Escala, un lloc ideal per a fer snorkel i el millor lloc per treure el caiac del mar. Aquest punt es troba a tocar de la carretera de Favàritx, cosa que ens pot facilitar l’organització logística de l’excursió.
Na Macaret – Arenal de Mongofre – Favàritx – Na Macaret
Distància: 15,25 km (8,24 milles nàutiques) Temps estimat: tot el dia.
• Aquesta ruta es pot empalmar amb l’excursió Es Grau – Cala sa Torreta – Cap de Favàritx en caiac però es necessita suport logístic per tornar en cas que es vulgui fer la ruta en un sol dia.
Na Macaret – Favàritx – Es Grau
Distància: 14,23 km (7,74 milles nàutiques) Temps estimat: tot el dia.

L’entorn
La ruta transcorre per la costa nord de l’únic parc natural de l’illa, el parc natural de s’Albufera des Grau. El paisatge, modelat per la tramuntana, presenta un litoral molt retallat, amb nombrosos esculls submergits on trobem afloraments de gresos, pissarres, conglomerats o roques calcàries. La vegetació, escassa i adaptada a les condicions meteorològiques de forts vents i salinitat, presenta una bona diversitat d’endemismes, entre els quals destaquen els socarrells o la coca marina. També hi podem veure un bon nombre d’aus com el corb marí emplomallat, el falcó pelegrí, la gavina i la gavina corsa. A les illes d’Addaia Gran i Addaia Petita, hi trobem una subespècie de la sargantana balear (Podarcis lilfordi addayae) de tons dorsals verdosos, mentre que a l’illot d’en Carbó hi trobem la Podarcis lilfordi carbonerae, de colors terrosos rogencs ben diferenciats.

Com arribar-hi
Na Macaret es troba a 11 km al nord d’Alaior. Des d’aquesta població ens haurem de dirigir a l’arenal d’en Castell per la carretera d’Addaia. Al cap de 7,5 km, passarem la rotonda de la carretera de Fornells, 2 km més endavant passarem de llarg el desviament de port d’Addaia, a mà dreta, i després la rotonda de cala Molí i l’arenal d’en Castell. Al cap d’un 1 km, arribarem al petit nucli de na Macaret, amb la seva petita platja.
Per anar-hi des de Maó, és millor fer-ho per la carretera de Fornells, que s’ha d’agafar a la rotonda que trobarem al fons del port. Al cap de 14 km, trobarem la rotonda de la carretera d’Addaia, on ens haurem de desviar a la dreta cap a port d’Addaia i na Macaret..
Durant la temporada turística, hi ha línia d’autobús fins a Addaia i na Macaret des d’Alaior i Maó. Consulteu horaris i freqüències segons la l’època de l’any.
Mapa
Veure totes les millors rutes en caiac de Menorca
Les millors rutes en caiac de Menorca
-
Resseguir la costa de Menorca en caiac és la millor manera de descobrir el litoral de l’illa pam a pam. El caiac us permetrà acostar-vos al litoral de manera respectuosa, integrant-vos en el paisatge i la naturalesa que us envolta.
-
La volta a Menorca en kayak de mar en 8 dies. Distància i temps de les etapes. On abastir-se de menjar i on dormir. Tot el que cal saber per fer la travessa.
-
Aquesta ruta la podriem enomenar la ruta de les coves. Durant tota l’excursió anirem vorejant penya-segats calcaris, típics de la costa sud de Menorca, que en aquesta zona arriben fins els 40 metres d’alçada.
-
Tota aquesta ruta està dins el parc natural de s’Albufera des Grau, l’únic parc natural de Menorca, el qual inclou l’illa d’en Colom. La costa esta formada per roquissars de baixa alçada amb petites platges intercalades.
-
Una ruta en caiac que et permetrà descobrir nombroses coves i cales poc conegudes de la costa sud de Menorca, com les cales de Sant Llorenç i Llucalari.
-
Aquesta ruta en caiac comença al petit poble de pescadors de Fornells i recorre tota la badia, passant a prop d'antigues salines en desús, tranquiles cales solitaries i els seus illots.
-
El litoral d’aquesta ruta en caiac està format pels penya-segats calcaris típics de la costa sud de Menorca, tan sols interromputs per platges d’arena blanca com cala Mitjana i Trebalúger.
-
Una ruta amb caiac que us portarà fins a cala Escorxada, una platja verge i poc excesible de la costa sud de Menorca, navegant per una zona de grans contrastos, passant del litoral més pla de menorca a la zona de penya-segats calcàris de la costa sud.
-
Una excursió amb caiac lúdica i amable, que combinada amb una mica de snorkel i la visita al peculiar nucli turístic de Binibéquer Vell, es converteix en un passeig ideal pels que voleu començar a conéixer Menorca des d’un caiac.
-
Aquesta ruta en caiac travessa el litoral de la Mola de Fornells, una de les zones amb els penya-segats més alts de la costa nord de Menorca, i acaba a cala Tosqueta una cala verge ideal per descansar, nedar i fer snorkel.
Deixa un comentari