

Cap de Favàritx – Arenal d’en Castell caminant pel camí de Cavalls
L’etapa
El d’aquesta etapa del camí de Cavalls comença al cap de Favàritx, a 1 km abans d’arribar al far de Favàritx. La ruta agafa la carretera del far cap a l’interior durant 2 km, fins a recuperar el sender a mà dreta. Salvant un turó que ens oferirà unes bones vistes de la costa nord, arribarem fins a la cala Pou d’en Caldes. Unes passeres de futa ens ajudaran a travessar un torrent i, a partir d’aquest punt, deixarem la costa per endinsar-nos en una zona de conreus i pastures i dirigir-nos al camí d’Addaia, que haurem d’agafar a mà dreta vigilant amb el trànsit rodat que hi pugui passar. Quan arribem a les barreres de la finca de Mongofre Nou, el sender entra dins la zona humida de les salines d’Addaia o de Mongofre, que haurem de travessar. El camí de Cavalls segueix vorejant el port d’Addaia fins a la urbanització que l’envolta. Des d’aquest punt fins al final de l’etapa haurem de caminar 3,5 km per asfalt, travessant la urbanització d’Addaia, 750 m de carretera i les urbanitzacions de les Coves Noves i de la platja Arenal d’en Castell. L’etapa acaba a l’extrem de ponent de la platja.
Distància: 13,6 km • Dificultat: Mitjana • Temps estimat a peu: 4 h
Tanqueu totes les barreres que trobeu al vostre pas. Són per controlar el bestiar. • Aneu alerta amb el trànsit rodat, ja que bona part del recorregut transcorre per carreteres i vials força transitats, especialment a l’estiu, que no sempre estan condicionats per a vianants.
El tram que travessa les salines d’Addaia passa per una zona de nidificació d’aus. Per això és important respectar al màxim l’entorn i no destorbar l’ambient minimitzant la vostra presència.
ALTERNATIVA MÉS CURTA I SENSE ASFALT
Favàritx – Addaia
Si ens plantegem aquesta etapa com una excursió d’anada i tornada, és molt recomanable escurçar la ruta i estalviar-nos el tram d’asfalt entre Addaia i l’arenal d’en Castell. Tot i així, no ens estalviarem els 2 km inicials d’asfalt. A Addaia, el sender en direcció a Favàritx comença al final del carrer de Fontanilles, on podem deixar el vehicle.
Distància: 9,7 km • Dificultat: Fàcil • Temps estimat a peu: 3 h

L’entorn
Bona part del recorregut d’aquest tram del camí de Cavalls transcorre dins el parc natural de s’Albufera des Grau, on podrem gaudir de paisatges molt diversos. Primer travessa un tram de costa amb vegetació litoral baixa i dispersa amb una interessant concentració de plantes endèmiques com, per exemple, els socarrells. Un cop passat el petit tamarigar de la cala Pou d’en Caldes, travessarem una zona de conreus i pastures on la vegetació va guanyant terreny fins a creuar un pinar i arribar al camí d’Addaia. Aquest camí està flanquejat per les penyes del Capell de Ferro, on destaquen les formacions dels maresos silicis i que ens acompanyaran fins a les salines d’Addaia. Aquesta zona humida, amb unes antigues salines abandonades, és un lloc important de cria i descans per a moltes aus, que s’han de respectar. Abans d’entrar a la zona urbanitzada, el camí voreja el port d’Addaia, on no és estrany veure pescar l’àguila pescadora (peixatera) a les seves aigües tranquil·les.

No t’ho perdis
• Far de Favàritx: El primer que es va construir amb torre de formigó a les Balears. La torre, de 28 m d’alçada, blanca amb una banda negra en espiral, li dóna un aspecte molt personal. Més informació sobre el far de Favàritx.
• Salines d’Addaia o de Mongofre: Zona humida interessant com a punt d’hivernada, descans durant els viatges migratoris i de cria per a moltes espècies d’aus durant la primavera. Les antigues salines que hi trobem es van construir l’any 1845, i es van mantenir actives fins al 1990. Van ser les darreres en funcionament de Menorca, amb un procés totalment artesanal. Aquí trobaràs altres llocs on observar ocells a Menorca.
• Torre d’Addaia: Torre de defensa construïda pels anglesos l’any 1801, durant la tercera dominació britànica (1798-1802). Es troba a cala Molí (Addaia), gairebé al final de la urbanització.
Serveis
• Cap de Favàritx: No hi ha serveis.
• Addaia: Urbanització amb un petit nucli comercial amb bars, restaurants i un supermercat.
• Arenal d’en Castell: Gran urbanització amb tota mena de serveis típics d’aquests nuclis turístics.
Com arribar
El cap de Favàritx es troba a 17 km de la població de Maó. Per arribar-hi hem d’agafar la carretera de Fornells que surt des de la rotonda del fons del port de Maó. Després de 8,5 km trobarem, a mà dreta, la carretera que ens porta al cap de Favàritx. Tant des Mercadal com de Fornells, en dista aproximadament 26 km. Trobarem la carretera que va a Maó entre aquestes dues poblacions. L’haurem de seguir 12,5 km fins a trobar la carretera de Favàritx, a mà esquerra. Tot i que la gent deixa els vehicles a la carretera, vora el far, no hi ha cap pàrquing condicionat per fer-ho.
De l’1 de juliol al 30 de setembre, no es pot accedir al far de Favàritx amb cotxe privat. Trobaràs un pàrquing per deixar el teu vehicle a uns 2 km del far. Només es permetrà el seu accés mitjançant transport públic, amb un sistema d’autobús llançadora que sortirà de l’estació d’autobusos de Maó. Consulta horaris i freqüències.
Addaia és a 17 km de Maó, 11 km d’Alaior i 16 km des Mercadal. Per arribar-hi des de Maó haurem d’agafar la carretera de Fornells que surt des de la rotonda del fons del port de Maó. Al cap d’uns 14 km trobarem la rotonda del camí d’Addaia, que haurem d’agafar girant a la dreta, per tornar a girar a la dreta en direcció al port d’Addaia.
Tant des Mercadal com de Fornells, en dista aproximadament 16 km. Trobarem la carretera que va a Maó entre aquestes dues poblacions. L’haurem de seguir 7,5 km fins a trobar la rotonda d’Addaia, on girarem a mà esquerra.
Des d’Alaior haurem d’agafar la carretera de Subaida que ens dirigeix a les platges de la costa nord i a Addaia. El sender en direcció al cap de Favàritx comença al final del carrer de Fontanilles, on podem deixar el vehicle.
L’arenal d’en Castell es troba a poc més de 2 km d’Addaia, deixant a mà dreta les desviacions d’Addaia, cala Molí i na Macaret. L’etapa acaba a l’extrem de ponent de la platja.
Durant la temporada turística turística hi ha línia d’autobús des de Maó i Alaior fins a Addaia i l’arenal d’en Castell. Consulteu horaris i freqüències segons l’època de l’any.

Allotjament i logística
A cap de Favàritx no hi ha allotjament. Buscar allotjament a Arenal d’en Castell.
Si vols fer el camí de Cavalls per etapes, ja sigui una part o la seva totalitat, hauràs de planificar bé la teva travessa. El sender no està dotat d’albergs ni allotjaments per a senderistes i per pernoctar hauràs d’aprofitar els allotjaments turístics que trobaràs durant el seu recorregut. Això dificulta molt fer la travessa fora de la temporada turística.
És important que adaptis el disseny de la teva travessa a la teva condició física i la teva experiència com a senderista. En molts casos, l’opció ideal és contractar un servei logístic que et solucioni aquestes mancances, de manera que tu puguis gaudir al 100% de l’experiència.
Camí de Cavalls 360º és una agència de viatges especialitzada que et facilita fer el sender per etapes de manera autoguiada i amb una sèrie de serveis associats entre els que inclou allotjament i logística. Camí de Cavalls 360º t’ofereix diferents opcions perquè puguis fer el Camí de Cavalls amb autonomia, adaptant-se a les teves necessitats.
Mapa
Veure totes les etapes del camí de Cavalls
GUIA RECOMENADA
El Camí de Cavalls. La volta a Menorca en 10 dies. Triangle Postals
EBOOK
COM FER EL CAMÍ DE CAVALLS AMB ALLOTJAMENT, TRANSPORT I LOGÍSTICA
Primavera | Estiu | Tardor | Hivern
● 43 pàgines en format PDF amb la informació necessària per fer el camí de Cavalls amb allotjament, transport i logística, consultable des del teu ordinador, tableta o mòbil. Amb aquesta guia tindràs a les teves mans la informació essencial i actualitzada per fer el sender amb les etapes dissenyades en funció dels punts amb allotjament i la logística imprescindible en els casos que no hi hagi llocs on dormir.
● Per cada etapa hi trobaràs tota la informació pràctica necessària: kilòmetres de sender, kilòmetres d’asfalt, temps estimat caminant i, en cas que n’hi hagi, transport public alternatiu.
● A les etapes on hi hagi allotjament s’indiquen les millors opcions (hotels, apartaments o albergs) i la temporada en que els trobaràs oberts.
● La descripció de cada etapa té un mapa enllaçat a un mapa de Google Maps interactiu, amb tota la informació localitzada.
Veure totes les etapes del camí de Cavalls
-
El camí de Cavalls està distribuït en 20 etapes les quals es poden fer com una travessa, per etapes o simplement fent passajades seguint el seu traçat.
-
El recorregut d’aquest tram del camí de Cavalls és una bona mostra del paisatge costaner castigat per la tramuntana. És així especialment entre Sa Mesquida i el macar de Binillautí.
-
El recorregut d’aquest tram del camí de Cavalls transcorre integrament per dins el parc natural de S’Albufera des Grau. És una excursió que ens farà gaudir d’uns paisatges molt diversos.
-
Bona part de d’aquesta etapa del camí de Cavalls transcorre per dins un bosc dominat per pins amb un sotabosc on és força abundant l’arboç.
-
Aquesta etapa del camí de Cavalls travessa una de les zones litorals més ven conservades de Menorca. La riquesa paisatgística de l’etapa la completa la presència omnipresent del cap de Cavalleria.
-
Aquesta és l’etapa més llarga i més dura del camí de Cavalls, i també una de les més espectaculars. Transcorre integrament per una costa verge formada per continues elevacions del terreny afavorint el seu atractiu paisatgístic.
-
Aquesta etapa del camí de Cavalls destaca per la diversitat d’ambients que travessa. La zona de cala Pilar és important per la seva riquesa d’endemismes vegetals...
-
Aquesta etapa del camí de Cavalls abandona la zona fértil i boscosa de La Vall d’Algaiarens per passar a un paisatge de garriga i màquia litoral, dominat per una vegetació baixa i dispersa.
-
Aquesta etapa del camí de Cavalls transcorre integrament pel que es coneix com la Menorca seca, caracteritzada per l’escassa vegetació i les interminables fileres de paret seca.
-
El primer tram entre punta Nati i el pont d’en Gil transcorre pel que es coneix com la Menorca seca, caracteritzada per l’escassa vegetació i les interminables fileres de paret seca.
-
El recorregut d’aquesta etapa el podem dividir en dues parts ben diferenciades. La primera meitat travessa Ciutadella i bona part deles zones residencials de la costa de ponent de Menorca.
-
El recorregut d’aquest tram del camí de Cavalls és pla i poc accidentat. El paisatge dominant d’aquesta etapa consisteix en àmplies zones de roquissar litoral alternades per petites cales al llarg del recorregut.
-
Un dels grans atractius d’aquesta etapa del Camí de Cavalls són les platges verges de cala en Turqueta, Macarella i Macarelleta, unes de les platges més emblemàtiques, i també frequentades, de la costa sud.
-
Si vols conèixer com són els boscos de la costa sud de Menorca, aquesta etapa del camí de Cavalls és una bona ocasió. La major part del recorregut, transcorre dins zona boscosa més o menys densa.
-
El recorregut d’aquest tram del camí de Cavalls és pla i poc accidentat, sense assolir mai gaire alçada. Tot i així, passa per hàbitats prou diferents como ara zones urbanes, barrancs interiors, costa baixa rocosa, dunes litorals, camps i pastures.
-
El recorregut d’aquest tram del Camí de Cavalls connecta dos barrancs importants de la costa del migjorn menorquí: el barranc des Bec i el de Llucalari a ponent i el de cala en Porter a llevant
-
Durant aquest tram del Camí de Cavalls, tot i anar seguint la línia de la costa, practicament no veurem el mar, excepte a Es Canutells i a Calescoves (si ens hi acostem).
-
Aquesta etapa discorre pràcticament per carrers i vials asfaltats de nombroses urbanitzacions, a excepció de dos petits trams residuals de camí al principi i al final del recorregut.
-
L’etapa parteix de l’urbanització de punta Prima per l’extrem nord de la platja. El camí transcorre a ran de costa per una zona de marina baixa, deixant enrera la presència de l’illa de l’Aire i el seu far imponent.
-
Tot i recórrer tota la llargada del port de Maó, durant el recorregut gairebé no el podrem gaudir a no ser que utilitzem algun camí alternatiu que salvi el desnivell que el separa del nucli urbà.
-
Les millors excursions i passejades per la costa de Menorca a través del camí de Cavalls (GR-223). El camí ideal per recórrer la costa al teu ritme. Platges verges, rocams, pinars i penyals tram a tram.
-
Aquesta és la guia amb la informació necessària per fer el camí de Cavalls en 12 dies, consultable des del teu ordinador, tableta o mòbil. Amb aquesta guia tindràs a les teves mans la informació essencial per fer la totalitat del sender amb les etapes dissenyades en funció dels punts amb allotjament i la logística imprescindible en els casos que no hi hagi llocs on dormir.
-
Mapa del Camí de Cavalls de Menorca en format PDF. Etapes. Pàrquings. Pobles i ciutats. Fars. Platges de Menorca. Monuments. Nuclis urbans. Serveis.
Deixa un comentari