
Illa del Rei
A l’illa del Rei, ubicada al mig del port de Maó, hi ha l’hospital militar construït durant la dominació britànica del segle XVIII. També hi trobaràs les restes d´una basílica paleocritiana i, recentment, ha estat l´emplaçament escollit per instal·lar el centre d´art Hauser & Wirth a Menorca.
L’illa del Rei
És l’illa que es troba al centre del port de Maó, entre les poblacions de Maó i Es Castell, on hi trobem l’antic hospital militar construit pels anglesos durant les seves dominacions. El nom de l’illot es deu al fet que, segons la llegenda , hi va desembarcar el rei Alfons II de Catalunya i III d’Aragó, quan va conquerir l’illa de Menorca als musulmans l’any 1287.
A l’illot, anomenat pels anglesos The Bloody Island, hi destaquen dos conjunts d’interès arquitectònic: les restes d’una basílica paleocristiana decorada amb un mosaic actualment conservat al Museu de Menorca, i l’antic hospital militar. Aquest edifici va ser la seu de l’antic hospital militar des del segle XVIII fins als anys seixanta del segle XX. Ocupa gran part de l’illa i està situat en el lloc més elevat. Té planta en forma d’U i està orientat a llevant.
L’any 1964 es va abandonar en construir el nou hospital militar a la ciutat de Maó. En aquella època, l’hospital tenia 40 sales per als malalts, diferents habitacions per als facultatius, infermers i altres treballadors i tots els serveis necessaris com bugaderia, farmàcia i cuines, a més de tres cisternes i sala de banys. El 1784, els espanyols la van dotar d’una capella, dedicada a Sant Carles.

La galeria d’art Hauser & Wirth
A l’illa del Rei hi ha una delegació de les prestigioses galeries d’art Hauser & Wirth, completant el conjunt d’història i natura que ofereix l’illot amb l’art contemporani de les seves exposicions.
Hauser & Wirth de l’illa del Rei és un centre d’art gratuït que té com a finalitat crear espais on gaudir de les obres en contacte amb la natura, la gastronomia i la història de Menorca. L’espai compte amb una cantina on prendre un refresc i assaborir receptes menorquines amb productes de quilòmetre zero.
Per arribar a l’illa del Rei hauràs d’agafar el Yellow Catamaran, un catamarà groc que periòdicament fa trajectes a l’illot durant la temporada turística des del port de Maó.

Com arribar-hi, preus i horaris de visita
Horaris Hauser & Wirth
19 de juny – 2 d’octubre
Cada dia de 10 a 24h
5 d’octubre – 13 de novembre
Dimecres a diumenge de 10 a 17h
Ferries
19 de juny – 2 d’octubre
Cada dia de 10 a 21h de Moll de Llevant 61
Tornades de 11.30 a 23.30, i un darrer barco a les 24h
5 d’octubre – 13 de novembre
Dimecres a diumenge
De 10 a 15h des del Moll de Llevant 61
Tornades de 11.30 a 16.30, i un darrer barco a les 17h
Entrada gratuïta a l’illa. Preus de ferri: 7 eur per adults, 3 eur per menors de 12 anys i gratuït per a menors de 3 anys (inclou anada i tornada)
Visites guiades al recinte de l’hospital militar
Cada dia a les 11.30h, 18.15h i 19.45h. Diumenges només a les 9.00h
Més informació: 609 161 662
Punts d’interès propers
• Fort Marlborough: Fortificació excavada al subsòl rocós construïda pels anglesos entre 1710 i 1726 per defensar el castell de Sant Felip. Obert al públic. Més informacó sobre fort Marlborough.
• Castell de Sant Felip: Restes del que va ser una de les fortificacions més importants a la Mediterrània. Construït pels espanyols a partir de l’any 1555 i ampliat pels anglesos durant la seva primera dominació (1708-1756). Carles III, després de conquerir Menorca l’any 1782, ordenà destruir-lo. Tel. 971 362 100. Més informació sobre el castellde Sant Felip.
• Calesfonts: Antic nucli de pescadors des Castell on els seus magatzems s’han convertit en bars i restaurants.
Mapa
Veure el mapa Menorca britànica a Google Maps
Veure tots els monuments de la Menorca britànica
Monuments de la Menorca Britànica més destacats
-
La presencia anglesa a Menorca va durar gairebé tot el segle XVIII. L'herència britànica ha deixat a l'illa, entre moltes altres coses, un fabulós llegat monumental dominat per elements d’arquitectura defensiva militar de l’època escampats per tot el litoral de Menorca.
-
Fortificació excavada al subsòl rocós construïda pels anglesos entre 1710 i 1726 per defensar el castell de Sant Felip, situat a la cala de Sant Esteve (Es Castell) al costat sud de la bocana del port de Maó
-
Situat a la riba sud de la bocana del port de Maó, el castell de Sant Felip va ser una de les fortificacions més importants del seu temps a tota la Mediterrània...
-
Descobreix les 11 torres defensives que els anglesos van construir a Menorca durant el segle XVIII per protegir l'illa de desembarcaments enemics.
-
Torre de defensa costanera construïda pels anglesos entre 1801 i 1802 amb l’objectiu de vigilar l'entrada al port de Fornells i protegir el castell de Sant Antoni...
Deixa un comentari