Alaior, perspectives des de l’interior de Menorca
El poble d’Alaior és un dels indrets més especials de l’interior de Menorca. Entre els carrers empedrats i enfilats del nucli antic romanen monuments de diverses èpoques, fruit de les diferents dominacions que ha tingut l’illa al llarg de la seva història.

Alaior va ser fundada pel rei Jaume II de Mallorca l’any 1304. La vila, edificada damunt un petit turó, compta amb belles vistes als punts més alts. Un d’ells és el munt de l’Àngel, un bonic mirador on l’espectador pot gaudir del paisatge menorquí.
Què veure a Alaior
L’església de Santa Eulàlia, restaurada recentment, ha recuperat el seu esplendor, essent una de les més visitades de Menorca. Al costat d’ella, la petita plaça des Fossar és un espai tranquil on seure i desconnectar a l’ombra dels tarongers, acompanyats d’una escultura dedicada a Jaume II. Els visitants poden pujar al campanar de Santa Eulàlia i caminar per sobre la volta de canó de l’església gràcies al el recorregut de les visites guiades pels principals punts d’interès d’Alaior que s’ofereixen els mesos d’estiu.

Davall la sagristia s’amaga un refugi antiaeri de la Guerra Civil, el qual també està obert al públic durant l’estiu. Molt a prop d’aquest punt, qui ho vulgui també pot visitar una casa tradicional que reflecteix la Menorca humil de les primeres dècades del segle XX. L’església de Sant Diego, avui sala multifuncional i d’exposicions i, al seu costat, el claustre de franciscans (es Convent), són dos espais emblemàtics que tampoc es poden deixar de visitar.



El convent de Sant Diego està format bàsicament per l’església i el claustre del pati de Sa Lluna. Va ser fundat el segle XVII i va albergar un grup de monjos franciscans per respondre a les necessitats de la creixent comunitat cristina del poble. Avui dia és un espai totalment restaurat on el seu encant i la seva ubicació permet celebrar diferents activitats, especialment durant l’estiu, com ara teatre o concerts en petit format.


Alaior també destaca per la seva indústria. Avui encara disposa d’importants fàbriques de referència, entre elles COINGA o La Payesa, productores de formatge sota la denominació d’origen ‘Mahón-Menorca’. Una altra empresa familiar important és Pons Quintana (PQ), exportadora de sabates arreu de tot el món. A Alaior són famosos els dolços elaborats per le pastisseries Can Sintes i Ca na Maru i els productes artesanals de la pastisseria Ala d’Or. El Centre d’estudis locals d’Alaior ofereix una ruta de comerciants i artesans que permet conèixer algunes d’aquestes indústries.
Visita guiada al patrimoni i la història d’Alaior
Alaior presenta una oportunitat única per gaudir del seu patrimoni tot endinsant-se en la història d’un municipi amb més de set segles de tradició i vida quotidiana gràcies a les visites guiades organitzades pel Centre d’estudis locals d’Alaior. Més informació.
Festes patronals de Sant Llorenç
El segón cap de setmana d’agost, Alaior, celebra les seves festes patronals de Sant Llorenç (dia 10 d’agost) amb tot un seguit d’esdeveniments i celebracions. Durant el dissabte capvespre i el diumenge migdia té lloc el famós “jaleo” que la gent espera i viu amb il·lusió. La festa menorquina és protagonitzada pels cavalls i els seus genets, que participen en diferents actes protocol·laris i són el centre d’atenció de la festa.

Platges d’Alaior
Les principals platges del municipi d’Alaior són la platja de Son Bou i cala en Porter.

Platja de Son Bou: és la platja més llarga de Menorca amb uns 3 km de llargada, d’arena fina i blanca. És poc profunda i les seves aigües són netes i transparents. Més informació.

Cala en Porter: La platja de cala en Porter es troba a tocar una de les urbanitzacions més grans de la costa sud de Menorca. Encaixonada entre alts penya-segats que eviten l’entrada de l’onatge, és una piscina natural ideal per a les famílies que passen unes vacances a Menorca amb nens. Més informació.
Monuments talaiòtics a Alaior
Els monuments talaiòtics més destacats del municipi d’Alaior són la necrópolis de Calescoves i els poblats talaiòtics de Torralba d’en Salort i Torre d’en Galmés, uns dels jaciments prehistòrics més grans i ben conservats de Menorca.

Poblat talaiòtic Torre d’en Galmés: El més extens de Menorca i un dels més grans de les Balears. El poblat és de gran monumentalitat i conserva una gran diversitat de construccions de notable qualitat. Se situa dalt d’un turó, des d’on es té una perfecta panoràmica de bona part de la costa sud de Menorca. Més informació.

Poblat talaiòtic de Torralba d’en Salort: Un dels poblats prehistòrics més grans i espectaculars de Menorca. El moment de màxima esplendor del poblat es va produir durant l’expansió comercial púnica i el seu ús va perdurar fins a l’època medieval. Com pots veure a la imatge, la taula i el seu recinte són les restes més espectaculars d’aquest poblat. Més informació.

Necròpolis de Calescoves: Necrópolis talaiòtica composta per més de 90 coves i hipogeus d’enterrament excavats en els mateixos penya-segats de la cala.
Aquest artícle ha estat realitzat en col·laboració amb el Centre d’estudis locals d’Alaior, els quals organitzen visites turístiques als principals monuments de la població. Més informació: Ruta Turística Alaior
-
Pobles de Menorca Alaior El municipi d’Alaior és un dels indrets més especials de l’interior de Menorca. Entre els carrers empedrats i enfilats del nucli antic romanen monuments de diverses èpoques, fruit de les diferents dominacions que ha tingut l’illa al llarg de la seva història. Maó Maó és la capital i la ciutat més […]
-
Maó és la capital i la ciutat més cosmopolita de l’illa de Menorca. Això es respira passejant pels seus carrers, on trobaràs molt present l’herència anglesa, fruit de la seva dominació durant el segle XVIII. Aquesta herència mesclada amb un profund sabor mediterrani li dóna a la ciutat un caràcter únic.
Deixa un comentari