
Cala Trebalúger
A cala Trebalúger gaudiràs d’una platja totalment verge, emmarcada per penya-segats de pedra calcària i envoltada de l’ombra i la verdor dels pins que arribem fins a la mateixa platja. La caracteritza la sortida al mar del torrent del barranc de Son Fideu. No té serveis ni accés en cotxe, però la caminada compensa.
Cala Trebalúger no és una de les platges verges més famoses de Menorca, però no té res a envejar a platges tant conegudes com les de cala Mitjana, cala en Turqueta o cala Macarella. Igual que aquestes tres platges de postal, cala Trebalúger, és una cala d’aigües turquesa i d’arena blanca i fina, típica de la costa sud de Menorca. Està encaixonada entre penya-segats d’alçada mitjana i la seva platja és gran i ample. El seu sistema dunar fa de barrera natural entre el mar i el barranc de Son Fideu, on els conreus aprofiten el seu sòl fèrtil.
La desembocadura del riu de Trebalúger (o millor dit, el torrent) conserva aigua tot l’any, inclús a l’estiu, que queda estancada abans d’arribar al mar, a no ser que les pluges provoquin una eventual revinguda de les aigües. A l’altre costat de la platja, de relleu més suau, hi ha una zona de pinar ideal per a protegir-se del sol a les hores de més calor.
Cala Trebalúger no està dins el recorregut del camí de Cavalls. Això fa que no sigui una de les platges verges més freqüentades del sud de Menorca. Tot hi així, a l’estiu, sempre hi trobaràs gent. A més, hi acostuma a haver-hi força embarcacions fondejades i, fins i tot, hi tenen aturada algunes excursions en barca per a turistes provinents de cala Galdana.
Aquesta platja del municipi des Migjorn Gran està oberta i desprotegida dels vents del sud. Et recomano que, abans d’anar-hi, consultis el temps a Menorca. Per gaudir de la teva estada a cala Trebalúger evita els dies amb vent de sud.

La conservació de cala Trebalúger i la contaminació de les seves aigües
Cala Trebalúger és avui una platja verge i paradisíaca gràcies a la movilització ciutadana que va evitar l’intent d’urbanització que l’amenaçava durant els anys 80. Avui dia, però, la qualitat de les seves aigües està francament en entredit degut a la contaminació que va arribar durant anys des de la depuradora de la població de Ferreries. Aquesta depuradora només pot depurar aigües d’origen domèstic però també va rebre les aigües del polígon industrial d’aquesta població. A les analítiques fetes a les aigües de Trebalúger durant l’any 2012, van aparèixer, entre altres contaminants, alts nivells de mercuri, arsènic i zenc. Després de les denúncies de l’entitat ecologísta GOB, la depuradora ja no rep aigües industrials, però els fangs contaminats acumulats al fons del torrent segueixen allà. Más información.

Com arribar a cala Trebalúger
La millor manera d’arribar a cala Trebalúger és caminant des de cala Mitjana. A l’esquerra d’aquesta platja trobaràs un sender que, amb l’ajuda d’uns graons de pedra, puja un fort desnivell, fins arribar a dalt del penya-segat. Des d’allà, un camí planer, dominat per un bosc de pins, et portarà fins a cala Trebalúger. Per accedir a la platja hauràs de baixar per un altre tram amb força desnivell i amb més graons de pedra que et facilitarán l’accés. És probable que t’hagis de descalçar per travessar el torrent.
Cala Mitjana – Cala Trebalúger: 40 min.

Cala Mitjana és a uns 8 km de Ferreries i des d’aquesta població hauràs de dirigir-te a cala Galdana. Tant si vens de Maó com de Ciutadella, no será necessari entrar a la població de Ferreries. La carretera d’accés a cala Galdana està indicada a una rotonda de la carretera general. Poc abans d’arribar a cala Galdana, just abans d’una altra rotondaa, a mà esquerra, trobaràs les indicacions d’accés i un pàrquing gratuït. El camí fins a cala Mitjana, de poc més d’1 km, travessa una zona boscosa que hauràs de fer caminant uns 20 minuts de baixada i pujar-lo a la tornada. El camí està totalment condicionat (excepte els primers metres) i travessa un esplendorós bosc d’alzines. Durant el recorregut trobaràs nombroses restes de l’antiga activitat de l’explotació forestal que es realitzava a la zona, com per exemple, forns de calç, sitges on es feia carbó i cabanes de bestiar. Tots aquests bens patrimonials, estàn senyalitzats amb panells informatius.
Cala Galdana – Cala Mitjana: 20 min
Des del pàrking de cala Mitjana fins a cala Trebalúger, hauràs de caminar 1 h aproximadament.
Transport públic: Durant la temporada turística, hi ha diferents línies de bus fins a cala Galdana que tenen parada a tocar el pàrking de cala Mitjana. Consultar temporada, horaris i freqüències de les diferents línies des de Maó-Alaior-Es Mercadal (51), Ciutadella (52) i Ferreries (53) . També t’hi pots acostar des de cala Galdana caminant 20 min seguint un petit tram del camí de Cavalls de poc més d’1 km, que surt des del mirador de Sa Punta.

Punts d’interès propers
Cala Fustam i cala Escorxada: Dues cales relativament poc concorregudes del sud Menorca, ja que s’hi ha d’accedir caminant i, a més, no hi passa el camí de Cavalls. Des de cala Trebalúger trobaràs el camí cap a les cales de Fustam i Escorxada al costat esquerra de la platja (mirant l’horitzó).
Cala Trebalúger – Cala Fustam: 25 min
Cala Fustam – Cala Escorxada: 15 min
Mapa de cala Trebalúger
Veure totes les verges de Menorca
QUÈ FER 7 DIES A MENORCA
Sol, en parella, amb amicos o en família
Primavera | Estiu | Tardor | Hivern
28 pàgines en format PDF interactiu amb les millors platges, monuments, activitats, restaurants, etc. Una guia consultable des del teu ordinador, tablet o mòbil amb una selecció del més important de Menorca on pots triar què fer i què visitar, segons els teus gustos o necessitats. Un pla de viatge organitzat segons les 7 zones més interessants de l’illa.
Les millors platges de Menorca
-
Tots sabem que el principal atractiu turístic de Menorca són les platges i per això a una guia de Menorca no hi pot faltar una guia de platges. Aquí hi trobaràs una bona guia de les millors plages de Menorca amb informació pràctica.
-
Una selecció de les 10 millors platges verges de Menorca: Cala Mitjana, Turqueta, Macarella, Pregonda, Cavalleria, Tortuga i 4 més. Descobreix-les!
-
La platja de Son Bou és la platja més llarga de Menorca amb uns 3 km de llargada, d’arena fina i blanca. És poc profunda i les seves aigües són netes i transparents.
-
Binigaus és la platja verge més extensa de la costa sud de Menorca, sense serveis i a poca distancia de l’aparcament més proper. És per això que també és la platja més popular del municipi d’Es Migjorn Gran
-
El conjunt de cala Mitjana i cala Mitjaneta és un d’aquells paisatges que no deixen indiferent ningú i tothom desitja gaudir-ne algún cop: platja verge, rodejada de pins i amb unes aigües transparents que conviden al bany.
-
Cala Galdana, emplaçament d’una gran bellesa original, és avui una de les platges urbanitzades més importants de Menorca. Una platja molt turística que compta amb tota mena de serveis.
-
Podriem dir que Cala Macarella és la cala més fotografiada i més massificada de Menorca durant els mesos d’estiu? Segurament sí, i no hi falten raons perquè sigui així ja que Cala Macarella és una platja de postal que tothom hi vol anar, encara que només sigui per veure-la…
-
Cala Turqueta té tot els que molts busquem: verge, d'arena blanca i fina, rodejada de pins i amb una aigua critalina i com el seu nom indica… turquesa
-
Les platges de Son Saura del sud, al municipi de Ciutadella de Menorca, són unes de les platges verges més grans de la costa sud, amb un l’ombra d’esplèndid pinar al seu derrera i un bon accés en cotxe.
-
També conegudes com a platges de La Vall, es un conjunt de dos platges verges de la costa nord de Menorca de fácil accés i situades dins una zona declarada Àrea Natural d’Especial Interès.
-
Cala del Pilar és una platja verge de la costa nord de Menorca sense accés amb cotxe però ubicada en un paratge natural incomparable.
-
Cala Pregonda és una de les platges emblemàtiques de Menorca, amb un paisatge únic dominat per la variada coloració geológica i pels illots que la protegeixen dels vents del nord.
-
La platja de Binimel·là és una platja d’arena grixuda amb tonalitats variades pràcticament verge però molt accesible amb cotxe, situada al cor de la Reserva Marina del nord de Menorca
-
La platja de Cavalleria és una de les platges més grans de la costa nord de Menorca. Verge, envoltada d’una natura agreste, sense serveis, amb bon accés en cotxe i vigilada pel far de Cavalleria.
-
L’arenal de Son Saura del nord, és una platja gran, d’arena blanca i fina, urbanitzada i amb un sistema dunar dels més grans i espectaculars de Menorca.
-
Arenal d’en Castell és una de les platges més grans i espectaculars de Menorca, però també una de les més urbanitzades, molt turística i amb tota mena de serveis a peu de platja.
-
Cala Tortuga i cala Presili són dues platges veïnes de la costa est de Menorca, vigilades pel far de Favàritx, el qual podràs contemplar mentre et banyes a les aigües transparents d’aquestes dues cales verges del parc natural de s’Albufera des Grau.
-
La platja familiar per excel·lència de Menorca. És la platja més gran del Parc Narural de s’Albufera des Grau, està protegida per l’illa d’en Colom i es troba a tocar del nucli d’estiueg des Grau.
-
La platja està associada al nucli d’estiueg de Sa Mesquida. A l’estar molt ben conservada i relativament apartada del nucli urbanitzat, és una platja pràcticament verge.
-
La platja de Punta Prima és la platja turística per excel·lència del municipi de Sant Lluís. Disposa d’una oferta hotelera important i està dotada de tots els serveis de platja que poguem necesitar.
-
Gràcies a la bona conservació de l’entorn immediat de la platja de Binibèquer, tot i estar envoltada de la urbanització de Binibèquer Nou, és com si ens trobéssim a una platja verge.
-
La platja de cala en Porter es troba a tocar una de les urbanitzacions més grans de la costa sud de Menorca. Encaixonada entre alts penya-segats que eviten l’entrada d’onatge, és una piscina natural ideal per a les famílies que passen unes vacances a Menorca amb nens.